Lobke Rave: ‘Belang onderwijs erg groot’

EMMEN/SLEEN

Het Esdal College organiseert in samenwerking met Edukans op 19 april een 24-uursactie. Leerlinge Lobke Rave ging naar Ghana en zag met eigen ogen hoe zwaar het leven daar is.

Door Anna Sophie Bakker Lobke Rave (16) woont in Sleen en zit in vwo 5 van het Esdal. Op deze jonge leeftijd had zij al de kans om naar Ghana te reizen en daar te ervaren hoe de mensen daar leven. Een eyeopener noemt ze. “Het is echt een heel andere wereld. Je hoort natuurlijk wel verhalen, maar die komen pas binnen als je er daadwerkelijk zelf bent en dat tekort aan eten en drinken ervaart.” Rave heeft altijd al interesse gehad in andere culturen. “Ik denk er ook over na om later iets met mensenrechten te gaan doen.” Van de reis heeft ze dan ook zeker genoten en veel geleerd. “Het heeft echt mijn horizon verbreed.” Lobke Rave werd gekoppeld aan een buddy waarmee ze anderhalve week optrok. Ze ervoer hoe het is om daar naar school te gaan, hoe de cultuur in elkaar zit en ging mee naar de kerk met haar leeftijdsgenoot. Ook sprak ze veel met de Ghanese leerlingen over kinderrechten. Deze worden daar vaak geschonden, vertelt ze. “Ze hebben daar te maken met bijvoorbeeld kinderarbeid en tienerzwangerschappen.” Ook is het leven daar veel zwaarder dan hier, zegt Rave. “Ik zeur na een drukke week school, wat eigenlijk helemaal nergens op slaat. Zij klagen niet terwijl ze daar juist alle reden toe hebben.”

Buddy

De jonge scholier vertelt dat haar buddy elke dag om vier uur ’s ochtends opstaat om in het huishouden mee te helpen. Vervolgens vertrekt ze om zes uur om na twee uren lopen haar school te bereiken. Als aan het einde van de dag als school afgelopen is, loopt ze weer twee uren naar huis toe. Vervolgens gaat ze na het avondeten op de cacaoplantage aan het werk. Rave is anderhalve week in Ghana geweest. Bij terugkomst is ze de klassen op haar eigen school in Nederland bij langs geweest om te vertellen over haar bijzondere avontuur. Het is erg speciaal wat ze heeft meegemaakt, en niet zomaar iedereen ervaart dit in zijn leven. Ze vindt dat we moeten beseffen hoe bevoorrecht we zijn. “We leiden een heel ander leven dan de mensen daar, waar we tevreden mee moeten zijn. Ik vind het heel mooi dat ik mensen indirect kan helpen, ook met de 24-uursactie.” Deze heet ‘Going Global’ waaraan de hele school zijn steentje bijdraagt. Er komt een markt waar alle klassen spullen gaan verkopen. Het is openbaar en begint donderdag om drie uur. In de nacht zijn er activiteiten beschikbaar voor de scholieren, deze zijn zelf bedacht en tot uitvoer gebracht door een aantal fanatiekelingen. Voor elke activiteit staat een bepaalde prijs en de entree van de hele actie is ook niet gratis. Zo wordt geld opgehaald voor Ghana, zodat er hopelijk in de toekomst een eind kan komen aan de eindeloze vicieuze cirkel van tekort aan onderwijs. Lobke Rave: “Het belang van onderwijs is heel erg groot, daardoor hebben mensen betere kansen in hun latere leven. Daarom is het ook zo belangrijk dat we veel geld ophalen. Om mensen te helpen voor een betere toekomst.”

Auteur

admin