Yahya (10) uit Emmen naar finale talentenjacht voor dove kinderen

EMMEN

In Utrecht vindt zaterdag 21 april de 21e finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd plaats. Yahya Liban Mohamed (10) uit Emmen is één van de dove kinderen die een finaleplaats wist te bemachtigen voor deze bijzondere wedstrijd verhalen vertellen in gebarentaal.

Samen met zes andere dove en slechthorende kinderen uit heel Nederland staat hij tijdens de finale op het grote podium van het Beatrix Theater in Utrecht. Yahya en de andere finalisten gaan tijdens de finale een fragment uit hun favoriete boek voordragen in gebarentaal, en strijden om de titel ‘Meesterverhalenverteller 2018’. Geschreven tekst voordragen in gebarentaal is niet makkelijk. Er is namelijk een groot verschil tussen geschreven Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Dit maakt lezen voor veel dove en slechthorende kinderen lastig(er). De Nationale LeesVertelwedstrijd is in het leven geroepen om het lezen onder kinderen met een auditieve beperking te stimuleren én om te laten zien hoe talentvol deze kinderen zijn. Yahya en de andere kinderen hebben zich maandenlang voorbereid op hun moment in de schijnwerpers. Wie er met de eerste prijs naar huis mag wordt bepaald door een professionele jury van gebarentaaldocenten en experts, die bijvoorbeeld kijken naar mimiek, tempo en gebarenschat. Naast de voordrachten van de finalisten wordt er een theaterstuk opgevoerd met dove acteurs en een aantal kinderen uit de voorrondes. Iedereen die Yahya wil komen aanmoedigen, kan op 21 april komen kijken in het Beatrix Theater Utrecht. Het evenement is gratis toegankelijk en - dankzij de inzet van tolken - ook toegankelijk voor horende bezoekers. Het theater gaat zaterdag om 10.00 uur open. Meer informatie is te vinden op www.leesvertelwedstrijd.nl.

Auteur

admin