Burgemeesterscolumn: Kjeld

Emmen

Al ruim dertig jaar een drukke baan en nog nooit één seconde overspannen geweest. Ik weet hoe het komt: met dank aan de sport. Een dagopening met sport maakt de rest van de dag net wat lekkerder. Een beetje moe in de benen, ontspannen in het hoofd en stiekem mag je net wat meer eten van jezelf. Zo’n ontspannend hardlooprondje op de vroege ochtend. Linksom door het Valtherbos. Of rechtsom door de Emmerdennen. Terwijl half Nederland in de file staat, voel ik achter Weerdinge mijn adem, groet ik scholieren en reeën.

Het is zeker geen topsport. Daar zijn andere helden voor. Zondag sta ik naast Kjeld. Dat rijmt op held. Wat een seizoen. Vorig jaar mochten we hem al in de bloemetjes zetten. Maar daar is dit jaar zeker reden voor. In december was het eerst nog heel spannend. Ik zat naast zijn vrouw bij de Olympische kwalificatie in Heerenveen. Geweldige sport, puntje stoel. Want het was alles of niets. Het werd alles, een toegangskaartje voor de Spelen. Twee maand later werd het nog spannender. In Markant kijken we met familie, vrienden en kennissen naar de race om de 1500 meter. De sjaaltjes van ‘Emmen maak het mee’ zijn leuk, maar we hebben het al warm genoeg. Het wordt goud. De tweede race zie ik tijdens een werkbezoek aan Duitsland. Als we nog een broodje halen voor de terugreis, zie ik in een mooie Konditorei op mijn mobieltje dat onze held ook een tweede gouden plak haalt. We leggen maar even uit aan de verkoopster waar we naar staan te kijken. “Dass gibt spass.” In Nederland krijgt Kjeld een warm onthaal, inclusief een welverdiende koninklijke onderscheiding. Daarna rijdt hij ook nog even het snelheidsrecord op de schaats aan flarden. Op het podium in Emmen hoort hij alle lofredes vriendelijk aan. Hij krijgt mooie cadeaus van sportwethouder Arends en sportgedeputeerde Jumelet. Daarna mag ik hem officieel huldigen als ereburger van Emmen. Dat is een hele eer: de onderscheiding wordt weinig uitgereikt en al helemaal niet aan sporters. Hij vindt het een mooi gebaar. De manier waarop ‘Emmen’ hem in de armen heeft gesloten, heeft hem geraakt. Daarna moeten we allebei aan het werk: de 4 Mijl gaat los. Hij loopt iets harder dan de burgemeester. Ik ken mijn plaats in de verzameling sporthelden. Het wordt een geweldig loopfestijn. Bijna vijfduizend mensen met veel leuke gemeentecollega’s doen mee. In een prachtig voorjaarszonnetje lopen we over het nieuwe parcours: de tunnel, Westenesch, langs het kanaal, door feestelijk Noordbarge en finishen op het plein. De organisatie is weer erg goed. De 4Mijl van Emmen is in korte tijd uitgegroeid tot een topevenement. Mooi om te zien hoe iedereen toch net even sneller wil lopen dan men eigenlijk kan. Ik sport al mijn hele leven. Maar ik weet zeker dat een groep beginners nu de smaak te pakken heeft. Beweeg een paar keer per week intensief. Je wordt er geen Olympisch kampioen mee. Maar een ochtendloopje met een ree maakt ieder mens gezond en gelukkig. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie