TerraStart maakt van jochies echte kerels

EMMEN

De jochies die een jaar geleden zijn begonnen met de opleiding tot assistent-hovenier zijn volgens Auke Oltman - vakdocent van TerraStart - echte kerels geworden. Oltman heeft de leerlingen een jaar lang begeleid naar het vakdiploma dat ze donderdagmiddag kregen uitgereikt in het Emmer Atlas Theater.

De elf PRO- en VSO-leerlingen uit Zuidoost-Drenthe volgden een jaar lang in Wildlands een opleiding, in combinatie met begeleiding naar werk. Van de elf leerlingen hebben drie de opleiding niet afgerond. TerraStart is een onderdeel van Terra. De missie van TerraStart is kwetsbare mensen aan het werk te helpen. Dit doet TerraStart door een link te leggen tussen onderwijs, begeleiding en bemiddeling naar de arbeidsmarkt in de sectoren groen, bloem en agrarisch in Noord-Nederland.

Plant en dier

Voor TerraStart was dit het derde traject en de eerste in samenwerking met Wildlands. De vorige twee vonden plaats in de oude dierentuin. Jan Bijma - hoofd plant en dier bij Wildlands - vindt dat de jongens een prachtige prestatie hebben geleverd. “Ze hebben niet alleen door met hun handen te werken laten zien wat ze kunnen, maar ook geleerd hoe ze om moeten gaan met publiek en gastgericht moeten werken.” Tijdens de opleiding hebben de elf leerlingen 36 weken lang lessen gevolgd van de vakdocent. Naast de opleiding zijn alle leerlingen door een jobcoach begeleid naar werk. “Wij zijn ontzettend trots op de goede samenwerking met Wildlands, PRO Emmen, Renn4, De Nieuwe Veste en de gemeenten Emmen en Coevorden”, zegt Nadia Dekker, jobcoach bij TerraStart. Van de elf deelnemers hebben er zeven betaald werk in de groene sector of gaan een vervolgopleiding doen.

Auteur

Redactie