Jan Fonhof: ‘Recht op volwaardig bestaan’

WEERDINGE

Jan Fonhof is 63 jaar en woonachtig in Weerdinge. De geboren Overijsseler zet zich in voor de politieke partij 50PLUS. Lees meer over de medewerker van de Belastingdienst in deze Doorloper.

Een relatie? “Ja, ik ben getrouwd met Janneke.” Weerdinge betekent voor mij… “Wonen in een fijne omgeving. Weids en met fijne buren waarmee we samen een buurtvereniging vormen en jaarlijks minimaal vier keer als buurt samenkomen. In het najaar hebben we altijd een thema-avond met een gezellige barbecue. Onze straat voelt als een warm bad.” Als ik de baas van Weerdinge zou zijn, dan… “Noemde men mij misschien wel burgemeester, maar ik ben geen baas en dat is ook niet wat ik wil zijn. Wel zou ik in samenspraak met de bevolking van Weerdinge een aantal voorzieningen op een aanvaardbaar peil willen brengen. Neem als voorbeeld ons dorpshuis. Dat is sterk gedateerd, maar vervult wel degelijk een rol in ons dorp. Ons dorpshuis is toe aan een grondige opknapbeurt, maar dat is niet zomaar even geregeld. Ik weet dat er plannen zijn om te komen tot verbetering en ik zou het toejuichen als deze verwezenlijkt kunnen worden. En als ik dan toch echt de baas zou zijn, dat noem ik dit als eerste project om op te pakken.” Vroeger ging ik altijd stappen in… “De omgeving van mijn geboorteplaats Wierden, vlak bij Almelo. Overigens was ik niet zo’n enorme stapper.” Als Ajax toch nog landskampioen wordt en dus wint… “Dan ben ik erg blij. Het wordt weer eens tijd dat Ajax wint.” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was… “Op een meisje uit de tijd dat ik op het voortgezet onderwijs zat. Ik weet ook dat zij verliefd op mij was, maar ja toen was ik nog jong.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed… “Eerlijk gezegd weet ik dat dus niet meer. Écht goed gelachen… Nee, maar ik lach gelukkig wel vaak.” En dat ik huilde ook… “Dat weet ik nog wel. Dat was op 30 juni 2007. Toen overleed mijn toenmalige echtgenote op 54-jarige leeftijd. Dat was voor mij een moeilijke tijd.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is… “Papillon van Henrie Charrière.” Je kunt me wakker maken voor… “Noodgevallen.” Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is… “Mijn echtgenote zoenen, daarna de hond begroeten en met enige regelmaat een glaasje port drinken voor het eten aan.” Als ik niet in Weerdinge zou wonen, dan… “Woonde ik dus ergens anders, maar de vraag is waar. Ik heb geen idee.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje… “Mijn zus. Zij werkt in de zorg en altijd in de nachtdienst. Zij moet dan helemaal alleen een groep van zestig zwaar geriatrische patiënten bewaken en verzorgen. Als ik hoor dat deze patiënten ’s nachts op de gang dwalen en zij als eenling maar moet zien dat iedereen weer rustig gaat slapen, dan heb ik daar diepe bewondering voor. Zeker als je ook nog weet dat ze zelf een longaandoening heeft.” Wat ik vroeger wilde worden, is… “Onderwijzer. Dat leek me altijd erg leuk, maar direct na mijn voortgezet onderwijs ging ik bij de Belastingdienst in Almelo werken. Ik ben in 1982 naar Emmen overgeplaatst en nu nog steeds bij deze dienst werkzaam. Overigens stop ik daar per 1 juli 2018 mee en ga tien maanden met levensloop. Daarna ga ik met vervroegd pensioen.” Wat ik uiteindelijk geworden ben, is… “Controlemedewerker bij de fiscus, maar ik heb ook twintig jaar fulltime in de medezeggenschapsraad gefunctioneerd. Een zeer boeiende en leerzame periode.” Mijn echte hobby is… “Vakantie. Ik houd van bergen en heb - zeker met mijn overleden echtgenote - heel veel kilometers hoog in de bergen in Frankrijk gewandeld en soms ook geklommen.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt, is… “Mijn verkiezing tot raadslid voor 50PLUS in de gemeente Emmen (de partij komt met één zetel in de raad, red.). In 2017 stond ik als vijftiende op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer. Dat is misschien geen hoogtepunt, maar voor mij zeker wel iets om trots op te zijn.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Ja, ik zou het fijn vinden dat de tegenstellingen in onze maatschappij minder groot worden. Dat is een forse opgave, maar ik vind dat we daar allemaal aan zouden moeten werken. Het is belangrijk dat mensen meer verdraagzaam en toleranter tegen elkaar zijn. Iedereen heeft recht op een volwaardig bestaan. Daar schort het nogal eens aan. Ik zou het fijn vinden indien we in dit rijke Nederland tot een betere verdeling zouden kunnen komen tussen arm en rijk en dat daarmee iedereen, en vooral wat nu wel eens ‘de onderkant van de samenleving’ genoemd wordt, het financieel beter zouden krijgen. Volgens mij schort het daar aan. De verschillen zijn en worden echt te groot. Daarmee ontstaan als het ware twee of meer groepen. Dat is naar mijn overtuiging niet goed. Iedereen hoort erbij. En iedereen heeft recht op voldoende voorzieningen; een baan een onderkomen of een huis en voldoende geld om van rond te komen. Ik verbaas me wel eens over de grote verschillen die in ons rijke Nederland er op dit vlak bestaan. We moeten hier echt werk van maken, anders groeien we uit elkaar en is de verdraagzaamheid nog verder te zoeken. En tot slot: het klinkt misschien ouderwets, maar normen en waarden horen thuis in een samenleving. In dat laatste woord is samen de kern. Laten we samen werken aan een betere maatschappij.” Meedoen aan deze rubriek Doorloper? Mail dan jouw verzoek naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie