‘Te weinig media-aandacht voor homoseksualiteit’

SCHOONOORD/EMMEN

Thirza de Lange heeft met haar veertien jaar al haar eerste boek uitgegeven genaamd Just two boys in love. Zij presenteert haar pas uitgekomen boek op zaterdag 7 april in de bieb van Schoonoord.

Door Anna Sophie Bakker Thirza woont in Schoonoord. De jonge schrijfster gaat naar het Carmelcollege in Emmen en zit op het atheneum. Zij heeft ervoor gekozen om haar boek in het Engels te schrijven, want die taal leert ze goed op school in de Vlinderstad. De tiener volgt namelijk tweetalig onderwijs, waardoor het voor haar persoonlijk niet zo moeilijk is om een compleet boek in haar ‘tweede taal’ te schrijven. “Zo kan ik mijn Engels verder ontwikkelen”, zegt ze. De scholiere schrijft ongeveer vanaf haar tiende al kleine verhaaltjes. Vaak over uiteenlopende onderwerpen waarover ze nadenkt. Door te schrijven kan Thirza haar creativiteit goed kwijt. Meestal is het onderwerp verzonnen, maar soms zit er toch een hint van haar eigen ervaring in verwerkt. “Als ik iets meemaak, schrijf ik het op.” Op zo’n moment kan Thirza overal zijn. Op de fiets of gewoon op school. Haar boek - over de liefde tussen twee jongens - is ook gebaseerd op haar eigen leven. “Zelf val ik op meisjes.” Het boek bevat pesterijen en onbegrip van ouders. Zelf wordt de veertienjarige gelukkig niet hevig gepest. Wel heeft ze een aantal opmerkingen gekregen over haar seksualiteit. Dit begrijpt ze niet en Thirza hoopt dan ook dat er met haar verhaal meer ogen worden geopend. “Ik vind dat er niet genoeg aandacht voor is in de media”, vertelt de jonge schrijfster.

Aangespoord

Met dit verhaal is de jonge Schoonoordse al wel een tijdje bezig. Haar docent van de basisschool heeft haar veel geholpen met het vormen tot een echt boek. Ook heeft ze haar leerling aangespoord het boek op te sturen naar een uitgeverij. Uiteindelijk heeft Thirza dit gedaan. Boekscout reageerde al snel, waardoor het medio maart eindelijk zover was. Het boek van de Thirza verscheen op de markt. “Ik ben trots en blij dat ik mijn eigen boek heb”, vertelt ze enthousiast. Verder heeft de veertienjarige natuurlijk erg veel zin in haar boekuitreiking, die zaterdag 7 april in de bibliotheek van Schoonoord is.

Auteur

Redactie