Heden & Verleden: De school als slagveld

Emmen

Het is woensdag 14 februari. Om 14.21 uur loopt de 19 jarige Nicolas Cruz zijn oude school in Parkland, Florida binnen. In zijn ene hand draagt hij een zwarte tas, met de andere zet hij het brandalarm aan. Zodra leerlingen en docenten de lokalen in paniek verlaten, haalt hij een enorm geweer uit zijn tas en begint koelbloedig in de lokalen te schieten. Her en der vallen kinderen en docenten naar de grond. Degenen die zich verstoppen versturen angstige berichten en foto’s van omgevallen stoelen en bloedplassen naar geliefden. Veertien leerlingen en drie leraren sterven voordat Cruz zijn wapen neerlegt en de school uitvlucht. Een uur later wordt hij opgepakt.

We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen dat een gewone schooldag verandert in een bloedbad, maar in de Verenigde Staten neemt het aantal schietpartijen op scholen ieder jaar toe. Omdat ik docent ben op een middelbare school in Emmen grijpt me dit extra aan. Gebeurtenissen zoals deze achtervolgen me wekelijks. Als ik door ons schoolgebouw loop en de jongeren aankijk zie ik geen potentiële moordenaars. Er zijn leerlingen die worstelen met angst, verwaarlozing en depressie, maar zij krijgen hulp en steun van ons. Ze worden gezien en gehoord. Ze zijn veilig. Toch vraag ik me wel af: hoeveel pijn moet een kind meedragen voordat het een wapen pakt? En waarom kan dit in de Verenigde Staten zo vaak gebeuren? In de Verenigde Staten zijn kindersurprises (van die chocolade eieren met een verrassing) verboden, maar geweren zijn te koop in de lokale supermarkt. Ook Nicolas Cruz pronkte op Instagram met geweren en messen. Als reactie hierop komen verkopers nu met kogelvrije schoolborden, schoolschuilkelders en doorzichtige rugtasjes. President Trump wil zelfs leraren bewapenen en maakt zo van het Amerikaanse onderwijs een slagveld. Dit beleid is echter voor veel Amerikanen heel logisch en dat heeft alles met hun geschiedenis te maken. De Verenigde Staten waren in de 18e eeuw een kolonie van Groot-Brittannië, maar in 1773 kwamen ze in verzet vanwege hoge belastingen. Een samenraapsel van ongetrainde boeren en burgers vochten met eigen wapens voor hun vrijheid en wisten de machtige overheerser te verslaan. De liefde voor wapens werd zo tegelijk geboren met hun onafhankelijkheid. In de Amerikaanse grondwet staat daarom dat iedere inwoner het recht heeft om zichzelf te bewapenen en te verdedigen. De voorzitter van de Amerikaanse wapenbond maakte in een interview ooit eens de bespottelijke opmerking: „Als jullie in Nederland zelf wapens hadden, dan hadden jullie Hitlers leger gemakkelijk tegen kunnen houden.” Gelukkig komt er steeds meer weerstand tegen de wapenwet. Duizenden jongeren gaan de straat op om hun verdriet te uitten en verandering af te dwingen. Ik ben alleen bang dat de kortzichtigheid en verharding in de Amerikaanse samenleving voorlopig blijft bestaan. Wij nemen veel van dit land over, maar ik hoop dat we de liefde voor wapens nog heel lang buiten de deur kunnen houden. Ik vind het een prettig idee dat ik niet bang hoef te zijn voor mijn leerlingen en dat ik ’s morgens geen pistool in mijn broodbakje hoef te doen. Docent en schrijver Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie