Burgemeesterscolumn: Verkiezingen

Emmen

Het is niet alleen voor de burgemeester een bijzondere dag. Zo’n vijfhonderd mensen zijn in touw voor de verkiezingen. “Opa, vertel nog eens van die stemcomputers. Nou vroeger had je gewoon een computer waarop iedereen met een druk op de knop zijn stem kon uitbrengen. Om negen uur ’s avonds drukte de voorzitter van het stembureau op een andere knop. En dan rolde er zo een kassabonnetje uit met alle uitslagen. Ging prima. Nooit een telfout.” Nu hebben we honderden mensen, stapels papieren en een heel peloton tellers nodig. En nog zijn er telfouten mogelijk.

In de ochtend ga ik eerst zelf maar eens stemmen. Ook de burgemeester moet zich legitimeren. Het enige verschil is dat ik op de foto kom als ik het biljet in de bus gooi. Daarna gaan we op pad. Mijn communicatiemedewerker en secretaresse vergezellen me. Een mooie traditie. We maken een mooie tournee. In Aa en Hunze ging ik nog wel eens op de fiets langs (bijna) alle stembureaus. Dan was ik al gauw een kleine honderd kilometer onderweg. Dat zou in Emmen nog wel meer zijn. Bovendien heb je dan ’s avonds geen benen meer over. We zien heel wat stemlokalen. Van prachtige ruimtes in verzorgingstehuizen tot kleine zaaltjes in tobberige buurtcentra. Het valt op dat de leden van het stembureau overal goed ‘gestemd’ zijn, om het maar eens goed uit te drukken. Daar heeft het gebakje van de gemeente ongetwijfeld bij geholpen. Dat is een klein gebaar. Want ik heb er diep respect voor dat al die mensen een hele dag opofferen om ons bij te staan. Aan het begin van de avond ga ik even naar huis. Vaak ga ik dan nog wel een rondje hardlopen. Het wordt een lange avond (en nacht). Daarom eet ik een hapje en bekijk ik even de binnenkant van mijn oogleden. Als ik tegen half 9 het gemeentehuis binnenloop, is het al behoorlijk druk. De ervaren journalist Henk Kuhl praat de avond vakkundig aan elkaar. Ik mag hem wat helpen bij het voorlezen van de uitslagen. Klazienaveen-Noord is als eerste klaar met tellen. Dat is met 100 opgekomen kiezers ook niet zo’n truc. Tegen tien uur brengt de NOS live de uitkomst van de ‘exit-poll’ van Emmen. Daar tekent zich de grote lijn af. De eerste winnaars juichen voorzichtig, de verliezers hopen dat de poll niet zo betrouwbaar is. Dat is hij wel. Want bij elke presentatie van de cijfers wordt het beeld van de poll bevestigd. Sommige partijen hadden echt meer stemmen verwacht. De leuke ‘Jongeren aan Zet’ zijn zichtbaar sneu. En ook de ouderenpartijen hadden er meer van verwacht. Ik vind het nog niet zo gemakkelijk om te pendelen tussen juichende en verdrietige politici. Ze hebben zich allemaal keihard ingezet voor de democratie. In het laatste weekend voor de verkiezingen stonden ze allemaal in een snijdend koude wind te preken voor de eigen parochie. Lokaal kunnen we wel een fatsoenlijke inhoudelijke discussie voeren. Eigenlijk verdient iedereen een felicitatie. Emmen kent in dat opzicht alleen maar winnaars. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie