Achtbaanritjes in Wildlands voor Afrika

EMMEN

Wildlands gaat zich met de komst van de achtbaan inzetten voor het goede doel. Bezoekers kunnen namelijk tegen elkaar racen in de dubbelbaans achtbaan voor projecten van ActionAid.

Door Vincent Trechsel Wildlands gaat samenwerken met ActionAid uit Amsterdam, dat zich inzet voor mensen uit ontwikkelingslanden. De organisatie komt mede door sterke binding met lokale bewoners op voor de mensenrechten. De wereld mag wel een stukje eerlijker, vinden ze in de hoofdstad. Daar wordt de organisatie sinds deze week bij geholpen door bezoekers van het Emmer themapark. Die kunnen tegen elkaar racen in de dubbelbaans achtbaan ‘Tweestryd’, die donderdag opent voor het publiek. Twee achtbaankarretjes starten gelijk, maar eindigen na elkaar. Aan beide karretjes wordt een project van ActionAid gekoppeld, waarvoor bezoekers bij winst punten scoren. Welk project over een jaar de meeste punten heeft verzameld, kan rekenen op 25.000 euro, die Wildlands uit het potje ‘Wildlands Natuur & Educatiefonds’ trekt.

Afrika

Het verhaal dat Wildlands ophangt aan de achtbaan is die van een gesloten mijn. “De mijn moest dicht vanwege de vervuiling van de natuur”, vertelt Wildlands-woordvoerder Hanneke Wijshake. “De lucht raakte vervuild, de grond werd onvruchtbaar en het water was vergiftigd.” Een verzonnen verhaal gebaseerd op de werkelijkheid. Met name in Afrika heeft de bevolking te kampen met mijnbouw die niet ten goede komt aan de lokale bevolking. Afrikaanse grond is rijk aan kolen, platinum, diamant, goud en koper en dus interessant voor de mijnmagnaten. De bevolking werkt hard – voor weinig geld – onder erbarmelijke omstandigheden. De keerzijde is er ook. Sinds december vorig jaar worden er bijvoorbeeld flinke demonstraties gevoerd om de Marokkaanse ‘mijnen des doods’ in Jerada. De mijnen zijn gesloten want waren niet rendabel meer. Toch waren de bewoners uit die arme streek afhankelijk van het beetje inkomen dat ze via de mijn kregen. Sinds de sluiting van de mijn wagen honderden veelal jonge mannen hun leven door in de gesloten mijnschachten grondstoffen te winnen, om zo alsnog een karig inkomen te verdienen. Levensgevaarlijk, blijkt. Twee broers zochten eind vorig jaar naar goud, maar werden verrast toen hun schacht onder water liep. Als katten in het nauw gedreven, verdronken ze. De mijnbouw in Afrika is dus tweeledig. Enerzijds is het werk vaak niet goed en gezond uit te voeren, terwijl anderzijds de mensen afhankelijk zijn van dat kleine beetje inkomen dat ze via werken in de mijn krijgen, zij het onder ellendige omstandigheden. Tweestryd is zo’n gekke naam nog niet, voor die achtbaan.

Duurzaam

In de wachtrij krijgen bezoekers de mogelijkheid te kiezen voor één van de goede doelen. Via het ene mijnkarretje steun je ‘eerlijke mijnbouw’ en via de andere ‘duurzame landbouw waarmee boerinnen hun oogst en inkomen kunnen vergroten’. Wijshake: “We vragen bezoekers hierdoor stil te staan bij de projecten om zo een weloverwogen keuze te maken welke project ze het liefste steunen.” Bezoekers die het blauwe pad van de pikhouweel volgen, steunen de eerlijke mijnbouw. ActionAid laat weten dat mijnbouwbedrijven deals sluiten met overheden zonder daarbij te kijken naar omwonenden. Vandaag komt er dus iemand bij je aan de deur die zegt dat je morgen weg moet zijn omdat de boel wordt platgewalst. Compensatie blijft vaak uit en alternatieve locaties kennen volgens ActionAid doorgaans een minder vruchtbare grond. De Amsterdammers gebruiken het geld dat de achtbaanbezoekers bij elkaar rijden voor onderzoek naar vervuiling, geven rechtsbijstand en vechten voor compensatie voor bewoners. Door de inzet van het goede doel onderhandelen mijnwerkers in Zuid-Afrika inmiddels voor een beter loon en wordt zelfs de mijnbouwwetgeving aangescherpt Via het rode pad van de achtbaanrij – die met de spade – zetten bezoekers zich in voor duurzame landbouw in Afrika. “Door mijnbouw raken grond- en drinkwater vervuild”, vertelt Wijshake. “Metaalresten verdwijnen in de rivieren en het water vormt een besmetting voor de mensen en de dieren.” Als gevolg kunnen de boerinnen geen gewassen meer verbouwen, wat gepaard gaat met het ontbreken van inkomsten. ActionAid helpt de boerinnen zich te organiseren in bonden zodat ze samen zijn en sterker staan in het opeisen van hun rechten. De overheid wordt opgeroepen te investeren in de boerinnen door onder meer hun landrechten te beschermen, zodat mijnbouwbedrijven het land en de waterbronnen niet kunnen vervuilen. In Kenia steunt ActionAid tien vrouwengroepen met het opzetten van een eigen boerenbedrijf en het aanleggen van irrigatiekanalen, waardoor water zijn weg naar de gewassen weet te vinden.

Wildlands-mijn

Beide projecten zijn via tv-schermen – die op diverse plekken in de Wildlands-mijn hangen – te volgen. Ook is de tussenstand te zien van welk project die dag aan kop gaat. Welk achtbaankarretje als eerste over de finish is, wordt duidelijk gemaakt via gejoel uit de boxen en rode of dus blauwe lichteffecten. Aanvankelijk was er wat gedoe over de achtbaan, die een topsnelheid heeft van zestig kilometer per uur. Dierenliefhebbers maakten zich zorgen over de savannedieren die in hun ogen te veel last zouden krijgen van het kabaal van de achtbaan. Vooropgesteld staat de achtbaan niet óp de savanne en is het zelfs zo dat het grootste deel van de achtbaan laag boven de grond is gebouwd. Tussen de savanne en de achtbaan liggen meerdere geluidswallen die het geluid tegenhouden. Wanneer bezoekers op twintig meter hoogte worden losgelaten en het punt waarop ze weer terugkeren – je rijdt geen rondje in deze achtbaan – ontstaat er boven de geluidswal gegil en gelach van de mensen. “Maar”, zegt Wijshake, “die delen van de achtbaan liggen zo ver bij de savanne vandaan, daar gaan de dieren echt geen last van krijgen. En dan rijden de karretjes ook nog op softwheels. Tweestryd is één van de stilste achtbanen die er bestaat.”

Auteur

Redactie