Wakker Emmen voert boventoon in gemeente Emmen

EMMEN

Wakker Emmen blijft de grootste politieke partij in de gemeente Emmen. Dat werd woensdagavond bekend na de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst in de gemeente Emmen was 51,9 procent.

Vier jaar geleden was de opkomst 50,9 procent. Wakker Emmen - de partij van lijsttrekker en wethouder René van der Weide - kwam tot 25,4 procent van de uitgebrachte stemmen en het aantal van elf zetels in de nieuwe raad. Vier jaar geleden was dat nog 36,3 procent en vijftien zetels. De PvdA steeg van 15 procent – vier jaar geleden – naar 16 procent. De uitkomst van de verkiezingen van woensdag levert de Partij van de Arbeid zeven zetels op. Het CDA scoorde 11,3 procent van de uitgebrachte stemmen en daarmee vijf zetels, nieuwkomer PVV 7,9 procent (drie zetels), de VVD 7 procent (drie zetels) en de SP – terug van weggeweest – 5,7 procent (twee zetels).

Voorkeursstemmen

Ugbaad Kilincci (PvdA) komt als nummer twaalf op de lijst met voorkeursstemmen in de raad. De Emmense haalde 1007 stemmen. Kilincci is van Somalische komaf en werd tijdens de PvdA-campagne uitgescholden voor zwarte aap en kopvoddenmongool. Lijsttrekker en fractievoorzitter Johan Scheltens van de VVD spreekt van een dubbele winst. “We mogen de handen dichtknijpen”, zegt hij. Minder blij is Scheltens met de PVV, die hij naast zich moet dulden. “Dit is een duidelijk signaal van de kiezer en daar moeten wij als VVD iets mee gaan doen.” Alle fracties praten op woensdag 28 maart over het nieuw te vormen college. Als informateur is oud-wethouder Jan Bos (Wakker Emmen) aangesteld. Bos kan volgens René van der Weide ‘als geen ander verbindingen leggen’. Bos doet donderdagavond 5 april vanaf 19.30 uur in de raadzaal verslag van de gesprekken aan de gemeenteraad. Alle partijen kunnen die avond aangeven hoe de uitslag wordt gezien.

Percentages en zetels

Wakker Emmen: 25,4 procent/11 zetels PvdA: 16 procent/7 zetels CDA: 11,3 procent/5 zetels PVV: 7,9 procent/3 zetels VVD: 7 procent/3 zetels SP: 5,7 procent/2 zetels LEF!: 5 procent/2 zetels ChristenUnie: 4,6 procent/2 zetels D66: 4,4 procent/2 zetels GroenLinks: 4 procent/1 zetel 50PLUS Emmen: 3 procent/1 zetel Jongeren Aan Zet!: 2 procent/geen zetel Drentse Ouderen Partij: 1,9 procent/geen zetel Senioren Belang Noord: 1,6 procent/geen zetel

Auteur

Redactie