Irene Mulder en Joke van Boven willen vrijwilligers waarderen

KLAZIENAVEEN/EMMEN

Click Vrijwilligers. Dat vinden Irene Mulder en Joke van Boven uit Emmen een mooie naam voor een nieuw initiatief in de gemeente Emmen. Wie weet verspreidt het bedrijf zich als een olievlek?

Door Kristian Elders Eerst moet de focus komen te liggen op de gemeente Emmen. Wellicht is de gemeente Coevorden een volgende stap, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek. Bij Click Vrijwilligers worden vrijwilligers voor de verandering wél betaald. Volgens Mulder en Van Boven is de basis het waarderen van vrijwilligers en het bieden van hulp. Voorwaarde is wel dat de vergoeding voor een vrijwilliger maximaal 150 euro per maand - en maximaal 1500 euro op jaarbasis - mag bedragen. Het maximum aantal uren per maand voor een vrijwilliger bedraagt dertig. “De vergoeding is onbelast”, vult Mulder aan tijdens een vraaggesprek. “Dus een extra zakcentje naast bijvoorbeeld een uitkering of bijstand.” Vrijwilligers en mensen die hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden via een formulier op de site www.click2click.nl. Het inschrijfgeld als jaarbijdrage is vastgesteld op 15 euro. Het mes snijdt volgens Mulder aan meerdere kanten. Zo kan een hulpvrager zelf een vrijwilliger zijn namens de onderneming van de bemiddelaars Mulder en Van Boven, die voor hun werkzaamheden terecht kunnen in welzijn- en gezondheidscentrum De Blokken in hartje Klazienaveen. Hun uitgangspunt is het maken van een verbinding tussen mensen. “We werken niet voor bedrijven, maar puur voor jou en mij.” De vergoeding voor vrijwilligers bedraagt 3,50 euro per uur. Voor de hulpvrager bedragen de kosten 4,50 euro per uur en het geld dat onderaan de streep overblijft, gaat naar de kas van het nieuwe bedrijf, dat elke associatie met klikken uit de weg wil gaan en daarom koos voor click in plaats van klik. Dat er een klik moet zijn tussen twee mensen - de hulpvrager en vrijwilliger - spreekt voor zich. Mulder en Van Boven krijgen geld van de hulpvragers en de ondernemers betalen de vrijwilligers uit. Zij willen jaarlijks twee ontmoetingsdagen organiseren, maar dan wel afzonderlijk voor de vrijwilligers en hulpvragers. “Dit kan bijvoorbeeld een koffieochtend zijn, een workshop of een cursus.”

Emmer ondernemerswereld

Mulder sprak al in het verleden al heel wat vrijwilligers en veel van die mensen voelen zich enigszins beetgenomen ondanks hun inzet, waar dus geen vergoeding tegenover staat. Onder meer die ervaringen zorgden voor deze nieuwe loot aan de stam in de Emmer ondernemerswereld. “En we zien ook de andere kant. De kant van de hulpvrager. Hij of zij kan eenzaam zijn. Samen een kop koffie drinken, de geldzaken op orde brengen of de boodschappen doen is dan fijn. Of wat te denken van gewoon gezelschap of een taalmaatje? Mantelzorg zou ook kunnen. Er hebben zich daarvoor al vrijwilligers gemeld en we zitten nu in totaal op zeker vijftien vrijwilligers.” Mulder weet dat de vergoeding in geen verhouding staat tot wat een modaal uurloon is, maar wat volgens haar telt is een stukje beloning. “Dat geeft een goed gevoel. We willen dit jaar zeker nog het aantal van 500 vrijwilligers halen.” Irene is de vrouw van het financiële inzicht, terwijl Joke meer van het organiseren is. En dat er een klik is tussen de inwoonsters van Emmen behoeft volgens Irene geen verdere uitleg... Meer informatie: bezoek www.click2click.nl of stuur een mail naar info@click2click.nl.

Auteur

Redactie