Wethouder Arends: 'Racistische belediging aan Ugbaad schandalig'

EMMEN

Kandidaat-raadslid Ugbaad Kilincci (30) kreeg het tijdens de PvdA-campagne zaterdagmiddag flink voor haar kiezen. Het kandidaat-raadslid van Somalische afkomst werd onder meer uitgescholden voor zwarte aap en kopvoddenmongool.

Door Vincent Trechsel Ook werd haar medegedeeld dat ze maar ‘op moest donderen’ naar Afrika. Burgemeester Eric van Oosterhout liet tegenover Dagblad het Noorden weten ‘zoiets in zijn bestuurlijke loopbaan nog nooit te hebben meegemaakt.” Ook PvdA-wethouder Bouke Arends kon zijn oren niet geloven, toen hij hoorde wat zijn collega allemaal naar haar hoofd geslingerd kreeg. De wethouder uitte zijn ongeloof op Facebook, waarop hij ontzettend veel bijval kreeg. Arends: "Zwarte aap en kopvoddenmongool waren nog wel de vriendelijkste termen. Het raakte Ugbaad enorm. De tranen verschenen in haar ogen. Dit vergt even te veel van haar.” Arends noemt het ongelofelijk dat zoiets kan gebeuren in een land als Nederland, en in een gemeente als Emmen. "Is een zwarte vrouw met hoofddoek bedreigend?", vraagt hij zich in zijn betoog af. "Laten sommigen om die reden elke fatsoensnorm achter zich en verliezen al het respect uit het oog? Hoe is het mogelijk dat mensen een medemens zo tegemoet kunnen treden?"

Stem

Ugbaad Hassenn heeft zich als vrijwilliger ingezet in de wijk Emmerhout, voor het vrouwenwerk, voor jongeren en voor minderheden. Zij heeft zich verdienstelijk gemaakt voor het versterken van de stem van inwoners in het beleid van de gemeente. "Tegen degenen die Ugbaad zo hebben aangesproken zeg ik: ga u diep en diep schamen. Uw stem heeft de PvdA niet nodig, en wil de PvdA niet eens. Wie fatsoen en respect vraagt van een ander moet zelf getuigen daarover te kunnen beschikken." Ook partijleider Lodewijk Asscher reageerde vol afgrijzen op de racistische uitlatingen. "Dit maakt mij woedend", schrijft Asscher op Twitter. "Kopvoddenmongool. Tegen iemand die zich voor jouw gemeente wil inzetten. Tot tranen toe vernederd. We moeten dit stoppen. Voor elkaar opkomen. Elkaar als mens blijven zien. Laat je horen alsjeblieft."

Auteur

Redactie