Heden & Verleden: De gemeenteraadsverkiezingen

Emmen

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Na een jarenlange winterslaap komen de gedreven partijleden uit hun donkere werkkamers tevoorschijn. Vol goede moed beginnen ze met het plakken van posters, het uitdelen van bloemen en het verspreiden van folders. De missie is helder: er moeten stemmen gewonnen worden. Vorige week kwam Geert Wilders zelfs op bezoek in Emmen. Helaas kon een leger beveiligers en politieagenten het niet voorkomen dat er een ei naar hem werd gegooid. Dat de dader ook nog eens mis gooide maakte haar actie dubbel zo treurig.

Deze mevrouw had beter thuis kunnen blijven om alle verkiezingsprogramma’s door te lezen. Die van het CDA is zo overdreven uitgebreid dat het je een hele middag kost om het te lezen. Bij LEF! en de PVV blijft het niet meer dan één pagina. Op de website van LEF! staat wel dat je van harte welkom bent voor koffie of thee. Het is natuurlijk pas gezellig als we allemaal tegelijk langskomen. Er zijn genoeg leuke dingen te vinden in partijplannen, de stemwijzer en de kieswijzer van het Dagblad van het Noorden. Wist u bijvoorbeeld dat er één jongerenpartij meedoet, maar drie partijen voor ouderen? Hoe fantastisch zou het zijn als Jongeren Aan Zet zou samenwerken met de 50Plus, DOP en Senioren Belang Noord. Ik zie ze al urenlang discussiëren over feest of rust in de binnenstad. Over gezondheid zullen ze het vast eens worden, want 50Plus wil dat er in ieder dorp een trapveldje komt. Laat deze partijen een voetbalwedstrijd tegen elkaar spelen en ik kom zeker kijken. Daarnaast stelt LEF! voor om voor een echt goede gezondheid de diëtiste van Wildlands voedingsleer te laten geven. Is het voedsel van slingerapen misschien een gezonde snack voor ons? Ook over het verkeer worden vele plannen gepresenteerd. Gaat het centrum van Emmen open voor auto’s? Ik hoop het niet, want nu al ben ik mijn leven niet zeker met scheurende fietsers en scootmobiels. De PvdA laat het begrip ‘ultrakort parkeren’ vallen, waardoor ik me voorstel hoe we straks binnen een paar seconden moeten winkelen, en het CDA wil ‘smok en vort’ plekken creëren. Nooit van gehoord? Dit is Drents voor een plek waar je iemand mag kussen, afzetten en wegwezen. Veel aandacht is er natuurlijk voor de PVV. De partij kreeg bij de laatste verkiezing veel stemmen en de lijsttrekker kwam onlangs in opspraak vanwege zijn kapsel. Het lijkt me vreselijk voor hem om zo negatief in het nieuws te zijn en dus kijk ik liever naar de plannen. Daar zitten nogal wat tegenstrijdigheden in. Zo staat er dat zorgen voor het milieu linkse idealen zijn, terwijl er verderop staat dat er meer zonnedaken moeten komen. Ook moeten de kunstsubsidies worden verlaagd, maar Drents Cultureel Erfgoed moet toch worden beschermd. Ik word er niet veel wijzer van, maar als ik de online kieswijzer doe, ontdek ik dat veel partijen het over een aantal zaken gelukkig toch meestal eens kunnen worden. Zo moet Wildlands zijn eigen broek ophouden, mag er nieuwe horeca in het centrum van Emmen komen en kunnen winkels vaker open. Nu heb ik ook nog lang niet eens alle partijen genoemd, maar eerlijk gezegd lijken veel verkiezingsplannen aardig op elkaar. De websites staan vol met kreten als ‘samen leven’ en ‘met elkaar.’ Iedereen wil betere zorg, een beter milieu, meer veiligheid en werk. Dit kost geld en dat kun je maar één keer uitgeven. Ondanks dit alles ga ik wel stemmen, want zo zegt men: als je niet stemt dan moet je vier jaar zwijgen. Dat is nou net iets wat ik niet kan. Docent en schrijver Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie