Vissen in kweekvijver Terra Emmen | Fotoserie

NIEUW-SCHOONEBEEK

/EMMEN - Vijf studenten van Terra Emmen beleefden vrijdag een leerzame dag bij loon- en grondverzetbedrijf Wolken in Nieuw-Schoonebeek. Er zijn de laatste tijd ook twee andere bedrijven bezocht.

Door Kristian Elders Dat zijn loonbedrijf Gerrits in Zwinderen en de Coöperatieve Werktuigen Vereniging Emmen en omstreken. Terra Emmen werkt samen met Cumela, brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Alle loonwerkstudenten van de school werden bij aanvang van de praktijkdagen verdeeld over drie groepen en zij rouleerden. Telkens staken zij iets anders op van het loonwerkvak. Bij grondverzet wordt een hoeveelheid grond bijvoorbeeld voor uitgraving verplaatst om een weg te bouwen. Bij het bedrijf van Peter Wolken in Nieuw-Schoonebeek konden Martijn Jobing uit Grolloo, de Emmenaren Joran Uneken en Brian Visser, Maarten Bolderdijk uit Sleen en Stefan Hans uit Nieuw-Schoonebeek vrijdag volop oefenen. Na een uitleg ging het vijftal aan de slag op het omvangrijke bedrijfsterrein aan de Europaweg. Onder meer een minikraan en shovel stonden klaar. De studenten kregen alle ruime van de toegewijde begeleiders Arend Wilpshaar uit Nieuw-Schoonebeek en Emmenaar Cees Wagenaar, die op de loonlijst van Wolken staan.

Leuk

“Bedrijven vinden dit leuk”, vertelt docent Thea Otten tijdens de praktijkdag in Nieuw-Schoonebeek. Zij zette de praktijkdagen op samen met haar collega Alie Altena. “Loonwerkbedrijven hebben belang bij goede medewerkers en daarom is samenwerken met school een mooie en logische stap. Studenten vinden het mooi om deze praktijkdagen mee te maken.” De tieners Martijn, Joran en Brian zijn minder ervaren dan Maarten (19) en de twintigjarige Stefan, die overigens eerder stage liep bij Wolken. Daarom kregen de eerstgenoemde drie alle gelegenheid om gevoel te krijgen met de graafmachines. “Om de hydrauliek letterlijk en figuurlijk in de vingers te krijgen”, verduidelijkt Wolken. “De basis van het kranen is belangrijk om te leren. Direct een opdracht geven heeft geen zin. Als er een student is met meer ervaring kan worden gedacht aan het stapelen van pallets. De theorie wordt op een dag als deze in de praktijk gebracht en dat is mooi om te zien. Het is voor ons als bedrijf heel belangrijk om in deze kweekvijver van Terra Emmen te vissen.” Maarten vindt het mooi dat de drie bedrijven tijd vrijmaakten voor de studenten. “Dit is veel dichter op de praktijk dan alleen maar op school zitten. Wat mij betreft zijn deze dagen zeker voor herhaling vatbaar. Bij CWV Emmen kregen we uitleg over zaai- en pootmachines en in Zwinderen leerden we over oogstmachines. Dat was zeker nuttig, maar gelukkig konden we hier in Nieuw-Schoonebeek ook zelf aan het werk met graafmachines.”

Koffiepauze

Voor Brian was het vrijdag wennen geblazen. Hij wil zijn opleiding zeker afronden, maar kiest zoals het nu lijkt uiteindelijk voor het bestaan van internationaal vrachtwagenchauffeur. “Een week van huis en tijdens het weekend thuis”, vertelt hij tijdens de koffiepauze. “Na deze opleiding wil ik daarom de chauffeursopleiding gaan volgen.” Stefan hoopt na zijn schooltijd als agrariër te werken. “Iets in de grond stoppen en later oogsten. Dat spreekt mij aan”, zegt de student. Voor Maarten is een combinatie van agrarisch werk en grondverzet een mogelijke optie. “Wat hier gebeurt, bereiken we niet in het klaslokaal”, doceert Otten. “Daarom vind ik dit fantastisch. Het met je handen werken en het werk aanraken. We zijn dan ook blij met dit project.”

Auteur

Redactie