Man krijgt celstraf voor bezit ghb van broer

Emmen

Tegen een 43-jarige man uit Emmen eiste het Openbaar Ministerie dinsdag drie maanden cel voor het bezit van 800 gram ghb. Dat lag in november 2013 in zijn toenmalige huis in Coevorden.

De politie ontdekte de drugs, en allerlei spullen om de ghb zelf te maken, na een tip. Zijn broer, die het spul maakte en gebruikte, werd twee jaar later veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Ook kreeg hij 150 uur werkstraf.

Straf

De 43-jarige man stond pas na 4,5 jaar terecht, omdat hij na zijn arrestatie in de ghb-zaak is veroordeeld voor drugshandel in Duitsland. In totaal kreeg hij bijna vijf jaar cel. Sinds oktober is hij weer vrij. Hij bekende dinsdag in de rechtszaal dat hij wist dat zijn broer ghb gebruikte en het ook in huis had. Hij stond het oogluikend toe, vertelde hij, omdat zijn broer een deel van de hypotheek betaalde. 'Er kwamen ook regelmatig andere mensen langs. Dan ging ik snel naar boven. Ik wilde er niks mee te maken hebben.' Politieagenten vonden onder meer een kan met ghb in de koelkast. Ook stonden er flesjes met de vloeibare drug in huis en de grondstoffen waarmee het werd gemaakt.

Strafblad

De voormalige inwoner van Coevorden werd ook verdacht van het maken van de drugs, maar dat kon de officier van justitie niet bewijzen. Daarom vroeg ze vrijspraak daarvoor. De man heeft een strafblad van acht pagina’s. Hij is in 2011 ook veroordeeld tot twee jaar cel voor diefstal met geweld. Destijds was hij zelf ook verslaafd aan ghb, maar tijdens zijn celstraf kickte hij af. De uitspraak volgt op 27 maart.

Auteur

Susanne Koetsier