Ton Schoo: ‘Bezuinigingen zorg te ver doorgeschoten’

NIEUW-DORDRECHT

/EMMEN - De Drentse Ouderen Partij (DOP) vindt dat bezuinigingen van het rijk op de ouderen- en gehandicaptenzorg via de gemeentelijke Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te ver zijn doorgeschoten. Lijsttrekker Ton Schoo van de politieke partij: “Wanneer minder zorgkosten via de gemeente leiden tot veel hogere zorgkosten op andere plekken, dan is goedkoop duurkoop aan het worden.”

Brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ gaf begin februari aan dat uit onderzoek blijkt dat jaarlijks meer dan 322.000 ouderen onnodig in het ziekenhuis belanden en dat hier ongeveer 1,4 miljard euro per jaar mee gemoeid is. Volgens de DOP kunnen gemeenten dit probleem niet alleen oplossen. Ook zorgverzekeraars spelen hierbij een belangrijke rol, maar de gemeenten kunnen van waarde zijn door bijvoorbeeld meer zorguren aan te wijzen en tijdig goede hulpmiddelen te verstrekken.

Meer geld

Daar hebben gemeenten wel meer geld van het rijk voor nodig volgens Schoo. Hij zegt: “Ik denk dat het tijd wordt dat alle partijen dit gaan oppakken, want alleen dan kan het slagen. Wel moet de gemeente dan eerlijker zijn over de problemen die ouderen en gehandicapten momenteel in Emmen ervaren, net als in vele andere gemeenten.”

Auteur

Redactie