Plannen voor het Rensenpark

EMMEN

Onder toeziend oog van Jaap Rensen heet de oude dierentuin sinds vorige week Rensenpark. Nu het park zo heet, zijn de Emmenaren benieuwd wat er in ‘hun’ stadspark gaat gebeuren.

Door Vincent Trechsel Het Rensenpark krijgt de komende jaren een flinke metamorfose en verandert langzaamaan van oude verlaten dierentuin in een stadspark voor de mensen. Omdat beleidsbepalers van de gemeente Emmen ook niet alles weten, vragen zij het volk mee te denken over een passende invulling. In het park hangt een aantal borden met plannen die het stadspark een nieuw en eigen karakter moeten geven. Die borden tonen grote ideeën, die in sommige gevallen al best gedetailleerde info geven. Rondom de voormalige savanne ligt nu een voet- en fietspad. Dat blijft zo, gaat Savannepad heten en krijgt een leuke knipoog naar het verleden. De bestrating zal namelijk op een dierenhuid lijken, waarschijnlijk in het patroon van een giraffe. De gemeente hoopt hiermee het pad een warme en vriendelijke uitstraling te geven. Tussen het pad en de oude dierenverblijven komt een rand met fraai, prairieachtige beplanting. Het pad leidt naar een aantal bestaande en nieuw te creëren ingangen. Op het pad komen bankjes te staan waarop de bezoekers kunnen uitrusten.

Horecaterras

Het hart van het park is het gebied tussen het voormalige safarirestaurant en het oude olifantenverblijf. De gemeente wil deze ruimte benutten door er een groot horecaterras aan te leggen, een speelplek voor de allerkleinsten te creëren en een klein openluchttheater voor zogenoemde intieme voorstellingen op te bouwen. Een in het oog springende bloementuin vol bijzondere beplantingen en evenzo bijzondere kunstuitingen moeten het pronkstuk in dit deel van het Rensenpark worden. De oude savanne zelf wordt een groene relaxplek. Elk seizoen moet hier wat te beleven zijn, belooft de gemeente. Picknicken in de zomer en een sleebaan in de winter. In het kader van kunst en cultuur – samen met innovatie de pijlers waar elk initiatief in het Rensenpark aan moet voldoen – leent de savanne zicht uitstekend voor openluchtvoorstellingen. Publiek moet hier op een fatsoenlijk manier kunnen zitten en ook een podium moet op te bouwen zijn. De savanne wordt met een ‘bijzondere speelvoorziening’ voor de kinderen compleet gemaakt, al is daar verder nog niets over bekend.

Olifanten

Het oude verblijf van de olifanten wordt een eiland voor fanatieke jongeren. Freerunners, bootcampers en andere sportievelingen kunnen hier hun lol op. De gemeente wil de bestaande elementen uit het olifantenverblijf, zoals de rotspartijen, gebruiken voor sport en beweging. De gemeente noemt zelf een klimwand en een basketbalgedeelte als voorbeelden. Elders in het park komt een uitkijktoren van maximaal dertig meter hoog waarop bezoekers een mooi uitzicht krijgen over het park en natuurlijk de Vlinderstad. Om het innovatieve ook terug te laten komen, belooft de gemeente Emmen een vernieuwende vorm van verlichting, die het park specialer moet maken. Het duurt nog even voordat het Rensenpark een echt stadspark is en geen verlaten dierentuin meer. Vijftien jaar max, zei verantwoordelijk wethouder Jisse Otter al eens. De sterk aanwezige ziel van de oude dierentuin zal dus nog wel even voelbaar zijn. En dat is voor de meeste mensen meer dan prima.

Auteur

Redactie