‘Gemeente scoort matig met zonnepanelen’

EMMEN

De gemeente Emmen presteert matig als het gaat om het gebruik van zonnepanelen. Dat stelt althans zonnepanelenleverancier Zonneplan.

Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Emmen liggen. Per inwoner is dat op dit moment 0,45 zonnepaneel. Hiermee staat de gemeente Emmen op plek 152 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Emmen wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie. De gemeente Emmen zit precies op het gemiddelde van Nederland, dat ligt op  0,45 zonnepaneel per inwoner. Vergeleken met gemeenten uit de provincie Drenthe presteert Emmen matig. Borger-Odoorn, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,21 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 11 van Nederland in.

Inwoners

Inwoners van Emmen kunnen per direct weer een zonnelening aanvragen. Voor dit kalenderjaar stelt het bestuurscollege van de gemeente 3 miljoen euro beschikbaar. Voor 2018 is daarmee ruim 400.000 euro extra beschikbaar gesteld voor liggende en nieuwe aanvragen. Men kan de zonnelening onder meer gebruiken om te investeren in zonnepanelen of een zonneboiler. Zonneplan heeft de daken van koopwoningen in de gemeente Emmen voor zonnepanelen onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 20.410 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Slechts 1.925 van de geschikte adressen hebben een zonnepaneleninstallatie. Bij dit onderzoek is alleen gekeken naar het gebruik van zonnepanelen op daken van woningen. Naar het pas geopende Zonnepark Lange Runde bij Barger-Compascuum, dat stroom moet gaan opwekken voor bijna vierduizend huishoudens, is in dit onderzoek niet gekeken.

Auteur

Redactie