Burgemeesterscolumn: Ik pas

Emmen

We hebben met onze drie dochters een fijn weekend in Londen. In deze drukke tijden is elk moment waarop we met elkaar zijn al fijn. Dan vermaak ik me met de dames ook wel in Lutjebroek-zuid. Maar sinds de middelste in Londen woont en werkt, is het daar nog mooier toeven met elkaar.

Oudste dochter Anke heeft de dag ervoor de begrafenis meegemaakt van de moeder van een vriendin. Een jaar eerder was de vader al overleden. We kenden ze goed, van onze leeftijd. Dat maakt zo’n weekend extra bijzonder. In een druk programma staat alleen de laatste avond nog open. In zo’n wereldstad is de keuze net wat groter dan in Emmen. Ik opper ‘Cirque du Soleil’ in de Royal Albert Hall. Een paar jaar geleden zou ik het niet gauw hebben voorgesteld, al is het maar omdat ik de hoofdsponsor ben. Maar nu hak ik snel de knoop door. We hebben een schitterende avond. Het theater met 5.000 (!) stoelen is een belevenis, het circus adembenemend en ik heb een extra voorstelling van vier genietende vrouwen. Op weg naar het hotel bespreken we de ene act na de andere: “Hij maakte wel twintig salto’s achter elkaar”. In een hoekje onderaan de statige trappen van het theater ligt een verzameling slaapzakken. Als je goed kijkt, zie je er net een bolletje haar uitsteken. Het valt de dames na twee dagen Londen niet eens meer op. In de duurste stad van Europa struikel je haast over de kleumende zwervers. Het is stervenskoud en even bedenk ik hoe je hier één oog dicht kan doen. ’s Ochtends waren we de eerste zwerver al tegen gekomen in de metro. Met het hoofd tussen de knieën, op de vloer een rest van een verlate nachtmaaltijd. Het is al druk, maar iedereen zoekt een plaats verderop. Na vijf haltes richt hij zich op, om verontrustend met zijn bovenlijf zwaaiend uit te stappen. Op het perron slalomt hij richting uitgang. Als dit zijn levenspatroon is, slalomt hij richting uitgang leven. Hij is niet de enige. Alleen al in Nederland zijn er 800.000 probleemdrinkers. Dat zijn mensen die tussen de drie en acht glazen alcohol per dag drinken. Daar bovenop komen 450.000 verslaafden (meer dan 8 glazen alcohol per dag). Gemiddeld één op de twaalf mensen die dagelijks alcohol drinkt raakt eraan verslaafd. Het zal duidelijk zijn dat grote hoeveelheden alcohol uiteindelijk elk lichaam slopen. In Emmen liggen de cijfers niet heel veel anders. Ik maak me met name zorgen over het alcoholgebruik door jongeren. Als je op jonge leeftijd veel begint te drinken, is de kans op ernstige hersenbeschadiging nog groter dan bij volwassenen. Bovendien wordt een gewoonte aangekweekt, waar je je leven lang last van kan hebben. Daarom doe ik mee aan de actie ‘Ik Pas’: 30 dagen zonder alcohol. Dat is voor mij geen opgave, ik ben een heel matige drinker. Maar wel om in deze maand op allerlei manier aandacht te besteden aan de grootste sluipmoordenaar van de Nederlandse gezondheid: alcohol. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie