‘Bewust kalmerende medicijnen’

EMMEN

Treant Zorggroep - waar het Emmer Scheper Ziekenhuis onderdeel van is - gaat bewust gebruik maken van kalmerende medicijnen bij bewoners met dementie.

Bewoners met dementie zijn soms agressief, angstig of nerveus zonder dat duidelijk is waar dit door komt. Onbegrepen gedrag kan aanleiding zijn tot het gebruik van kalmerende medicijnen zoals psychofarmaca. Psychofarmaca werken echter beperkt en hebben soms ongewenste bijwerkingen zoals sufheid, spierstijfheid en lusteloosheid. Reden genoeg voor Treant om mee te doen aan landelijk onderzoek naar het bewust gebruik van psychofarmaca. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de locatie Weidesteyn in Hoogeveen. “Psychofarmaca hebben vaak een ingrijpend effect op bewoners. Dit raakt mij als verpleegkundige, want kalmerende middelen zijn niet altijd nodig bij onbegrepen gedrag”, zegt Bettina Kluter, verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie. “Door mee te doen aan landelijk onderzoek krijgen wij inzicht in het gebruik van psychofarmaca en beperken we onnodig gebruik, waardoor we de kwaliteit van het leven van bewoners kunnen verbeteren.” In maart 2017 deed Treant al onderzoek naar het gebruik van psychofarmaca onder tachtig bewoners met dementie. Onderzocht werd voor welk gedrag er psychofarmaca werd gebruikt. “Bij slechts 40 procent van onze behandelingen voor onbegrepen gedrag gebruiken we psychofarmaca. Landelijk is het gebruik veel hoger, namelijk 61 procent”, vertelt Kluter. “Dit is al een prachtige resultaat, maar er is altijd ruimte voor verbetering.”

Auteur

Redactie