‘Het feestje is van iedereen’

EMMEN

De Bleerinck in de Emmer wijk Bargeres hield vrijdag een taartenwedstrijd: Heel Bleerinck Bakt. Zowel de begeleiders als bewoners straalden van plezier en maakten een mooie dag mee.

Door Anna Sophie Bakker Marriët Robben (59) is manager bij De Bleerinck en was één van de juryleden tijdens de wedstrijd. Ze is erg betrokken bij het organiseren van activiteiten en vindt het welzijn van de bewoners erg belangrijk. “Ik vind het super dat we dit met ze doen, het leidt even af van alle pijntjes en zorgen die de bewoners elke dag hebben.” Volgens Robben maakt dat het initiatief zo mooi. “Het feestje is van iedereen. Er wordt samen plezier gemaakt en iedereen is vrolijk.”

Beoordeling

Kinderen, kleinkinderen en begeleiders van de bewoners hebben samen taarten gemaakt, die vervolgens beoordeeld werden door een jury. Het belangrijkste is dat de taart met veel plezier gemaakt is. De beoordeling ligt met name bij de bewoners zelf. De jury laat ze taart proeven en kijkt hoe er op gereageerd wordt. Welke taart ze blij maakt en welke ze lekker vinden, beïnvloedt de beoordeling. Volgens het jurylid is smaak natuurlijk een belangrijk onderdeel. Robben: “De perfecte taart is als ik na één hap nog graag een hap wil nemen.” Rolf Beekman (34) is ook werkzaam bij De Bleerinck en geeft aan dat het idee van een taartenwedstrijd is ontstaan onder de begeleiders. “De bedoeling was om iets leuks te bedenken voor de bewoners. Iets waarvan ze genieten en waarbij ze plezier hebben.” Deze achterliggende gedachte is goed tot zijn recht gekomen. Bewoners liepen stralend rond in de woningen en waren trots op de resultaten. De winnende bewoonster Jannie Mandemaker-Boom (91) heeft een hele mooie dag gehad. “Ik vind het geweldig om zoiets te doen, niet iedereen heeft die capaciteiten namelijk.”

Taart

De wedstrijd voor de lekkerste en mooiste taart was bedoeld voor het hele verpleegcentrum, maar niet alle bewoners wilden of konden meedoen. Voor deze mensen is volgens Beekman een andere activiteit gepland, zodat toch iedereen de verwachte mooie dag beleeft. Er zijn allerlei soorten taarten gemaakt, van appelroosjes tot cupcakes. De winnares van de eerste prijs is erg blij. Jannie Mandemaker-Boom geeft aan dat de samenwerking goed is verlopen. “Samen met de dames hier en mijn familie heb ik een taart gemaakt. Dat hebben ze heel leuk gedaan.” Aan het eind van de dag blijken bijna alle taarten goed gelukt, en zijn tot de laatste kruimel opgepeuzeld. Mevrouw Mandemaker-Boom geeft aan dat ze nooit nee zegt tegen dit soort activiteiten. “Ik ben een padvindster. Als er iets gevraagd wordt, zeg ik altijd ja.”

Auteur

Redactie