Grenzen verleggen voor triathlon in Klazienaveen

KLAZIENAVEEN

Triathlonteam de Boks uit Klazienaveen geeft opnieuw clinics ter voorbereiding op alweer de twaalfde editie van de triathlon in het grootste buitendorp van de gemeente Emmen.

Door Kristian Elders Triathlon bestaat achtereenvolgens uit zwemmen, wielrennen en hardlopen. De marathonafstand of hele triathlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer wielrennen en 42,195 kilometer hardlopen. In Klazienaveen kunnen deelnemers op zondag 15 juli kiezen uit een aantal varianten. De trainingen van de Boks bereiden de deelnemers voor op de een achtste triathlon: 500 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen. De Boks wil fanatiekelingen een handje helpen. De clinics worden in beginsel twee keer per week gegeven. Binnen twaalf weken worden de sporters klaargestoomd voor de triathlon in Klazienaveen. De eerste training is op vrijdag 6 april. De Boks houdt maandagavond 12 maart vanaf 19.00 uur een vrijblijvende informatie- en kennismakingsavond in buurtgebouw Noorderbreedte in Klazienaveen. Aanmelden voor de clinics kan vóór 1 april. Deelname kost 140 euro. Voor dat geld krijgen de sporters de inschrijving voor de triathlon, een tenue en drie maanden training. De organisatie van de triathlon in Klazienaveen is in handen van Stichting Triathlon Klazienaveen. De Boks werkt veel samen met deze stichting.

Trainers

De 35-jarige Roy Kreeft van triathlonteam de Boks is één van de trainers tijdens de clinics. De inwoner van Klazienaveen doet zelf mee aan wedstrijden in heel Nederland. Kreeft traint tien tot vijftien uur per week en weet als geen ander dat niet alleen de fysieke aspecten belangrijk zijn tijdens de triathlon. Mentaliteit en techniek maken het plaatje compleet volgens de dertiger. De logistiek medewerker van Prometeus - een Emmer groothandel in voedingssupplementen - weet dat potentiële deelnemers aan een triathlon onzeker zijn over hoe zij moeten beginnen met trainen. “Ze zoeken naar de juiste trainingsopbouw”, zegt Kreeft. “Daarom besloten wij als de Boks clinics te gaan geven om de basis te leren en uiteindelijk aan wedstrijden mee te kunnen doen. Een gediplomeerd trainer geeft zwemtraining zodat de sporters de borstcrawl leren. En wat te denken van de overgang tussen de drie disciplines. Tijdens het hardlopen worden andere spieren gebruikt dan bij het fietsen.”

Finish

Het mag duidelijk zijn: een triathlon voltooi je niet zomaar even. Daar moet echt goed voor getraind worden en grenzen moeten worden verlegd. “Doorzettingsvermogen moet in je zitten, maar ik weet zeker dat de clinics kunnen helpen”, geeft Kreeft aan. “De eindtijd op 15 juli is niet het belangrijkste, maar het halen van de finish wél.” De zwemtrainingen worden eerst gegeven in het Neptunusbad in Klazienaveen en bij een hogere temperatuur wordt in aanloop naar de triathlon gezwommen in het Koning Willem-Alexanderkanaal. De loop- en fietstrainingen zijn op verschillende locaties. Vorig jaar deden ruim dertig sporters mee aan de clinics van de Boks. Triathlonteam de Boks heeft bijna zestig leden. Met drie competitieteams komt de vereniging uit op het niveau van de eerste divisie, tweede divisie (vrouwenteam, red.) en derde divisie. Kreeft zelf maakt deel uit van het team dat aan wedstrijden deelneemt in de derde divisie. Ook heeft hij zitting in het bestuur van de Boks. “Ik houd van de afwisseling in deze sport en was wel klaar met alleen maar hardlopen.” Meer informatie staat op www.triathlonklazienaveen.nl en www.triathlonteamdeboks.nl.

Auteur

Redactie