OM eist 2,5 jaar cel voor geweldsexplosies in Emmen

Emmen

,,Meneer De L. wil je niet tegenkomen in Emmen, want dan ben je je leven niet zeker.”

Dat zei de officier van justitie dinsdag over de 23-jarige H.M. de L. De Emmenaar stond terecht voor geweld tegen meerdere onschuldige slachtoffers en politieagenten, onder andere tijdens het festival C’est la Vie op 24 juli vorig jaar in zijn woonplaats. De officier eiste 2,5 jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk tegen hem. ,,Het gaat om meerdere geweldsexplosies onder invloed van drugs en alcohol. Je zult zo iemand maar tegenkomen tijdens een festival.” Man knock-out geslagen Een van die ongelukkigen was een man die De L. wilde aanspreken op agressief gedrag tegen zijn vriendin. Daar was de jonge Emmenaar niet van gediend: hij sloeg de man met één vuistslag knock-out. Daarna trapte hij met zijn schoen vol op het hoofd van het slachtoffer. Een poging tot doodslag, vindt de aanklager. De man hield er nek- en hoofdletsel aan over en heeft volgens de officier recht op ruim 2600 euro schadevergoeding. 15-jarige wordt de keel dichtgeknepen Een 15-jarige kennis kreeg tijdens C’est la Vie ook te maken van De L.’s agressie toen hij hem op de kermis groette en vroeg hoe het ging. De man duwde hem en kneep daarna met zijn arm de keel van de jongen dicht. Ook deelde hij zes vuistslagen uit. Bij zijn arrestatie beet hij een agent in de pols. Ook in april vorig jaar mishandelde hij een man op straat in Emmen. De man sprak hem aan op zijn agressieve toon tegen zijn ex-vriendin. Daarop haalde De L. ook meteen uit. De man belandde met een blauw oog en een gebroken neus op de grond. Een paar dagen eerder had hij al de moeder van zijn vriendin met de dood bedreigd. Verdachte is verslaafd aan drank en drugs Drie dagen na zijn arrestatie in juli kwam de man vrij om zijn drugs- en drankverslaving aan te pakken. Op 1 oktober ging het weer mis. In een boze bui gooide hij een winkelruit in Emmen in. Toen agenten hem wilden aanhouden, ging hij weer door het lint. Hij sloeg en trapte van zich af. Zonder behandeling is de kans dat de man weer naar de drank en drugs grijpt en agressief wordt heel groot, stelde een psycholoog vast. De man is zwakbegaafd en lijdt aan een ontwikkelingsstoornis. Hij zit inmiddels in een kliniek, waar hij al met een behandeling is begonnen. Zijn advocaat Justin Luiten wil dat hij daar blijft en pleitte daarom voor een veel lagere celstraf. Als de officier zijn zin krijgt, moet De L. nog anderhalf jaar de cel in en wordt hij daarna verder behandeld in de kliniek. Op 13 maart doet de rechtbank uitspraak. Bron Dagblad van het Noorden

Auteur

Cindy Houwen