Kinderboerderij in trek tijdens Animal Sunday | Op de voorpagina

EMMEN

Animal Sunday viel zondagmiddag in de smaak bij het vele publiek in Emmen centrum. De snijdende wind zorgde voor een behoorlijk lage gevoelstemperatuur.

De beestachtige koopzondag kreeg bezoek van twee kamelen. Verder stond er een springkussen. Het was dringen geblazen op het Marktplein om een kijkje te kunnen nemen op het terrein van Bert’s farm. Tegenover de Grote Kerk konden kinderen op de mobiele kinderboerderij van Bert’s Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern genieten van onder andere ezels, varkens, geiten en cavia’s. Het bedrijf uit het Land van Maas en Waal is volgens eigen zeggen ontstaan uit liefde voor dieren. De dieren die zondag in Emmen verbleven, zijn ook inzetbaar voor onder meer Stichting Opkikker. Opkikkerdagen zorgen voor blije gezichten bij een gezin met een langdurig ziek kind. Bij de ingang van de boerderij stond een donatiebus voor Stichting Opkikker. Eén van de huisregels op de boerderij is: ‘Wees lief voor de dieren, dan zijn ze dat ook voor jou’.

Wet dieren

Twee dagen na de Emmer koopzondag laten vijf dierenorganisaties weten dat vanwege overtreding van de Wet dieren aangifte is gedaan tegen Bert’s Animal Verhuur. Dat meldt Sandra van de Werd namens het Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Stichting Dierennood, Ganzenbescherming Nederland en Rechten voor al wat leeft. Volgens de genoemde organisaties zijn de dieren misbruikt ter vermaak in hartje Vlinderstad Emmen. De dierenorganisaties vinden het ‘onbegrijpelijk dat de Emmer ondernemersvereniging die dieronvriendelijke vermaak heeft gehuurd, terwijl op loopafstand van het winkelcentrum een leuke diervriendelijke kinderboerderij is’. Volgens Van de Werd was er onvoldoende toezicht op de dieren. “Het stond tjokvol met bezoekers waardoor de dieren geen kant op konden”, zegt zij. “De dieren hadden daardoor veel stress.”

Brief

De vijf dierenorganisaties hebben de ondernemersvereniging in een brief verzocht voortaan geen dieren meer te huren voor vermaak. Ook schreven de organisaties de gemeente Emmen een brief met daarin het verzoek het ontmoedigingsbeleid van de gemeente Amsterdam te volgen. Die stad heeft volgens Van de Werd als beleid dierenleed zoveel mogelijk te voorkomen en heeft daarom alle evenementen met dieren vergunningsplichtig gemaakt. De dierenorganisaties zien het liefst dat er een landelijk verbod komt op evenementen met dieren, zoals dat in 2015 voor wilde dieren is ingevoerd. Van de Werd: “Dieren zijn geen vermaakartikelen, maar helaas lijkt dit wel de tendens.”

Auteur

Redactie