Heden & Verleden: Kjeld de Held

Emmen

Beste Kjeld, ik vind sport meestal stom. Als puber werd ik tijdens gymlessen altijd als laatste gekozen en pas na veel gezucht en gemopper moesten mijn klasgenoten accepteren dat ik toch echt in hun team moest. Dat heel Nederland wekenlang over niets anders kan praten dan over schaatsen, skiën en curling had dan ook een ware nachtmerrie moeten zijn. Niets blijkt minder waar, want nooit eerder volgde ik de avonturen van jou en de andere Nederlandse Olympiërs zo op de voet als dit jaar.

Nu ik werk als docent keek ik samen met mijn leerlingen mee hoe Team NL geschiedenis schreef. Ik kon niet anders dan mijn lessen stil leggen om jullie te zien strijden. Zelfs wanneer het internet te traag werd, renden we naar andere klassen om daar gezamenlijk verder te kijken. Er zitten tientallen topsport talenten in mijn klassen en hoewel er weinig schaatsers tussen zitten, ben jij toch een voorbeeld voor hen. Door te kijken en te luisteren naar atleten zoals jij leren deze jongeren over doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen, maar ook over bescheidenheid. Ze zien dankbaarheid, teleurstelling en vechtlust. Ze voelen hoe jullie een prachtige traditie voortzetten door in het voetspoor te treden van de duizenden sporters die jullie voor gingen. Het heilige Olympische vuur brandt niet alleen in Zuid-Korea, maar ook in de harten van de Drentse jeugd. Jij weet ook dat de meeste Nederlandse gouden medailles richting Friesland gaan, maar wist je dat Drenthe toch een aardige schaatsgeschiedenis heeft? Misschien heb je ooit gehoord van Jan Bols uit Hoogeveen. Deze top schaatser nam deel aan de Olympische Spelen in 1968 en 1972, maar won helaas geen medaille. Je hebt vast ook wel gehoord van Piet Kleine uit Hollandscheveld. Hij won in 1976 zilver op de 5000 meter en zelfs goud op de 10.000 meter. Maar 2018 is toch wel echt jouw jaar. Straks zien we jou, trotse Koning Kjeld, met twee blinkende gouden medailles om je nek ons centrum binnen rijden. Je bent dan misschien niet in Drenthe geboren, maar in Emmen zijn we toch ontzettend trots op je. Jij, je vriendin Jill en zoontje Jaxx zijn ons enige echte celebrity-gezin en daarom gluren we allemaal stiekem, nederig en jaloers over onze schouder als jullie ons passeren op straat. Kjeld, een sportman als jij had in het oude Griekenland een heilige olijftak en een goddelijke status gekregen. Je had geen belasting meer hoeven te betalen, zou gratis mogen eten en worden vereeuwigd met een standbeeld. Ik zie het eigenlijk al voor me: een groot standbeeld van jou op een plein dat je naam draagt. Mocht je nou geen standbeeld of inhuldiging krijgen dan nodig ik je toch van harte uit om eens bij mij op school te komen vertellen over je geweldige avonturen in het oosten. Je zult door honderden jongeren als een held onthaald worden. Deze week gaat het hier flink vriezen. Als de kanalen en vijvers goed bevroren zijn mogen wij eindelijk de schaatsen ombinden en kunnen alle kleine en grote kinderen onder ons even fantaseren dat we zelf Kjeld Nuis zijn. Schrijver en docent Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie