Eric van der Veen: ‘Bang dat hij opnieuw valt’

EMMEN

Emmenaar van het Jaar Eric van der Veen heeft vorige week alsnog de kristallen vlinder ontvangen. Tijdens de onthulling van de verkiezing in het Atlas Theater viel de vlinder kapot op de grond.

Door Vincent Trechsel Hij kreeg er de lachers mee op de hand, maar kon wel door de grond. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen liet hoofdsponsor Harrie Timmer de Swarovski-vlinder vallen na de bekendmaking van de verkiezing Academie Mercuur - Emmenaar van het Jaar. Dat is de prijs voor caféhouder Eric van der Veen die die avond door burgemeester Eric van Oosterhout werd uitgeroepen tot Emmenaar van het Jaar. Timmer kreeg na het vallen van de vlinder de microfoon onder de neus gedrukt door Eline Faber – spreker die avond – en reageerde: “Niet best Eline, de vlinder is gaan fladderen.” De kristallen vlinder – iedere verkiezing beschikbaar gesteld door de firma Van Peer – lag aan gruzelementen en Timmer beloofde een nieuwe. Die kreeg uitbater Van der Veen vorige week vrijdag in zijn café. De hoofdsponsor en de Emmenaar van het Jaar moesten voor dit verhaal worden vereeuwigd met de vlinder, maar beiden durfden de vlinder niet vast te pakken. “Ik ben veel te bang dat hij opnieuw valt”, reageerde Van der Veen lachend. “Moet hij echt uit het doosje? We zetten hem wel op tafel.”

Mozes

Eric van der Veen is nu bijna twee maanden lang Emmenaar van het Jaar. Een bijzondere periode, volgens de caféhouder, waarin hij bedolven is onder de felicitaties en bloemen kreeg. Stamgasten en het personeel van zijn Rue de la Gare zeggen wel eens gekscherend: “Aan de kant voor de Emmenaar van het Jaar”, en maken dan de weg vrij, alsof hij Mozes zelf is die de Rode Zee splijt. Van der Veen merkt de invloed en de gevolgen van de verkiezing wel. “Ik sprak van de week iemand uit Assen, die wist dat ik Emmenaar van het Jaar geworden ben. Toch bijzonder. Er zijn nog steeds mensen die me met de titel feliciteren.” De vlinder wordt gestald in Rue de la Gare zodat de cafégasten de prijs ook kunnen bewonderen. Er rest Van der Veen dan nog één prijs: een schilderij dat door Ellen Kroeze wordt gemaakt. De ZuidOosthoeker organiseert in samenwerking met Academie Mercuur ieder jaar de verkiezing Emmenaar van het Jaar. De winnaar wordt traditiegetrouw bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen.

Auteur

Redactie