Burgemeesterscolumn: Veilig

Emmen

Naar de gevangenis gaan is geen dagelijks werk. Gelukkig gaat het voor mij slechts om een werkbezoek. In Veenhuizen kom ik met een bewaker via de personeelsingang binnen. Ook ik moet me legitimeren en door een poortje. Maar daarna word ik hartelijk ontvangen door de staf. Er volgt een interessante ochtend, waarbij ik heel wat te horen en te zien krijg. Vooral de werkplaats waar gedetineerden zinvol werk kunnen doen, spreekt aan. Zij leren zaken waar ze bij terugkeer in de samenleving profijt van hebben. In Emmen komen elk jaar zo’n 100 mensen terug uit de gevangenis.

Als je aan mensen op straat vraagt hoeveel mensen in de gevangenis zitten, zijn de getallen altijd te hoog. Er zitten niet zo heel veel meer mensen in heel Nederland gevangen dan er wonen in Klazienaveen. We hebben dan ook moeite om de gevangenissen bezet te houden. Zeker in het Noorden. Over veiligheid lopen de beelden en de werkelijkheid blijkbaar sterk uiteen. Ik vertel het nog maar eens op een avond over veiligheid in Emmen. Het ‘kenniscafé’ is georganiseerd door D66. Een goed gevulde zaal en een panel met verschillende deskundigen zorgen voor een geanimeerde avond. Ik meld dat Emmen tot de veiligste grote gemeenten van Nederland hoort. In het rijtje van 40 grootste gemeenten zitten we in de Veiligheidstop 3. Maar ook in Emmen gebeurt het nodige. Ook hier zijn beroerde incidenten in de uitgaanswereld. Ook hier wordt ingebroken. En ook in Emmen wordt er gehandeld in drugs. Allemaal nare feiten, waar mensen veel last van hebben. Maar ten eerste is er jaren sprake van een dalende trend. Op de avond vertelt een meneer dat hij zijn familiegeschiedenis aan het napluizen is: in de zogeheten ‘Gouden Eeuw’ komt hij het ene na het andere gruwelijke feit tegen. Een klassiek boek over de dalende criminaliteit heet dan ook ‘Onrust is van alle tijden’. Ten tweede vallen er ook andere zaken op in de politiecijfers. Zo is het aantal meldingen van ‘huiselijk geweld’ aanmerkelijk hoger dan het aantal fietsendiefstallen. En het aantal keren dat er aangifte gedaan wordt van ‘geweld’ is net zo groot als het aantal geregistreerde kindermishandelingen. En wat te denken van de overlast door verwarde personen, die vaker voorkomt dan overlast door jeugd. De cijfers vertellen dus een ander verhaal dan het gevoel over veiligheid. En dat gevoel is ook heel belangrijk. Op de avond horen we verhalen van gekleurde vrouwen die zich op straat bedreigd voelen door allerlei soorten opmerkingen. Ook de vrouwen (en mannen) die hand in hand over straat lopen, voelen zich wel eens niet veilig. En wat maakt dat veel vrouwen zich ’s avonds toch niet heel prettig voelen op straat, en al helemaal niet in het bos? Waarom laat ik mijn dochter ’s avonds niet alleen van het station naar Weerdinge fietsen? De avond leert ons twee dingen: Emmen is een relatief veilige gemeente, die we met elkaar nog veiliger moeten maken. En we moeten er met elkaar ook voor zorgen dat het gevoel van veiligheid toeneemt. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie