Nieuwe AED in Sleen en buurdorp Diphoorn

SLEEN/DIPHOORN

Penningmeester Ed Sterke (73) en de 66-jarige voorzitter Geert Westerink van Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn zijn blij met de nieuwe AED in Sleen. Naast de ingang van drogisterij en parfumerie DIO Klaver 4 en tegenover Albert Heijn Klaver Kortwijk. De automatische externe defibrillator hangt er beschut, maar niet in een afgesloten ruimte.

Door Kristian Elders Het draagbaar apparaat is in gebruik, kost zo’n 2300 euro en helpt bij het reanimeren van mensen met een hartstilstand. In het buurdorp Diphoorn wordt binnenkort een AED geplaatst in een overkapte schuur. Met dank aan geldschieter Rode Kruis Zuidoost-Drenthe. Westerink weet te vertellen dat het kleine dorp Diphoorn onlangs twee inwoners verloor vanwege een hartinfarct. "Gelukkig kunnen ook daar mensen het apparaat bedienen", zegt de preses. "De AED in Diphoorn is straks 24 uur per dag te gebruiken." Volgens de bestuursleden is het zorgdragen voor AED’s een hoofdtaak van Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn. Zij vertellen dat een AED gemiddeld tien jaar meekan. Dorpsbelangen betaalt de onderhoudskosten van de AED’s, want ook bij Sporthal Broekveld en in multifunctioneel centrum de Brink in Sleen is zo’n apparaat te vinden. "Wij dekken de onderhoudskosten met subsidie van de gemeente Coevorden en de opbrengst van de contributie", vertelt Sterke. Ongeveer tachtig inwoners van Sleen en omstreken kunnen de AED’s bedienen. Op kosten van Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn gaan zij elk jaar op herhalingscursus.

Verdwenen

De AED bij de vestiging van de Rabobank in Sleen is ondertussen verdwenen. Dit apparaat was niet 24 uur per dag bruikbaar en ook de defibrillator in de Brink is niet altijd te gebruiken, maar bij de sporthal en bij Klaver 4 (schuin tegenover de Rabobank, red.) kan de AED wél permanent gebruikt worden. De nieuwe AED bij Klaver 4 is er gekomen door een financiële bijdrage van camping Pieterom, Rabobank Het Drentse Land, ijsvereniging Voorwaarts, Makelaardij De Flinten en Teun de Vries uit Sleen. De Vries was eind jaren negentig de eerste voorzitter van Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn.

Auteur

Redactie