Diamanten koorlid viert feest

EMMEN

Een bijzondere mijlpaal voor Janny Westhuis (75) uit Emmen. Ze zingt namelijk zestig jaar voor het koor Kapella Vocale in haar woonplaats en dat werd vorige week gevierd.

“In november 1957 kwam ik met het toenmalige Kapelkoor in contact en mocht gratis meezingen met het kerstconcert. Ik werd als zangeres ontdekt door Berend Dik, die me in de Kapelkerk hoorde zingen. Berend Dik heeft sterk bij me aangedrongen dat ik bij een koor moest gaan zingen. Het werd het kerkkoor van de Kapelkerk in Emmen.”

Kerkdiensten

“In 1958 ben ik lid geworden van het Kapelkoor. Ik was toen nog maar vijftien jaar oud en ben altijd lid gebleven. De huidige naam van het vroegere kapelkoor is onder leiding van de oud-dirigent Roelof Bosma gewijzigd in Kapella Vocale. Kapella Vocale heeft sinds mei 2017 een nieuwe dirigent en staat onder leiding van Willy Misker uit Nieuw-Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.” “Ik was het jongste lid en genoot daardoor bescherming. Ik was ook op jonge leeftijd soliste. Ik mocht zingen in de concertzaal van Café Groothuis in Emmen, op een trouwerij. Ik zong toen geloof ik vier jaar bij het koor. Het lied dat ik toen zong heette: ‘Ik weet nog goed als ik in je blauwe ogen kijk’. Mijn hoogtepunt was trouwens een solozang. Toen was ik dertien jaar. Ook dat was op een trouwerij in de Hervormde Kerk in Leens.De stap naar het kapelkoor was een goede beslissing. Ik beleef er nog alle dagen plezier aan. Vroeger begon dat al op de fiets, bij Jan Lasker. Ik mocht op zijn zadel zitten en samen trokken wij dan zingend door het centrum van Emmen.”

Motto

“De vroegere jaarvergaderingen waren ook hoogtepunten waarbij na de agendastukken een toneelspel werd uitgevoerd. Toneelspelen vond ik ook erg leuk om te doen. Samen met Hennie Middel werden we vaak gevraagd om te zingen. Ook zij is al lang lid, sinds 1962. We mochten vaak optreden tijdens kerkdiensten en andere bijzondere gelegenheden. Als sopraan heb ik veel hoge noten gezongen.” “Ik heb voorkeur voor het eenvoudige geestelijke lied met een evangelische boodschap. Dat kan ik gelukkig ook doen bij de zang- en evangeliediensten in de winterperiode in de Kapelkerk in Emmen. Ik heb in totaal negen dirigenten meegemaakt. Dirigent Van de Kamp stond 22 jaar voor het koor en dirigent Ente Bosma twaalf jaar. Onder Van de Kamp bedroeg het aantal koorleden zelfs 99. Bijzonder hè? Zingen is prachtig. Een leven lang zingen is dan ook mijn motto.”

Auteur

Redactie