Opgepakt lid No Surrender is rechterhand Henk Kuipers

KLAZIENAVEEN

Het lid van No Surrender dat vanmorgen is opgepakt, is de 54-jarige Theo ten V. uit Klazienaveen. De voormalig sportschoolhouder is de rechterhand van Henk Kuipers, de leider van de motorclub. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Ten V. wordt verdacht van deelname of leidinggeven aan een criminele organisatie. De verdachte zou in 2015 betrokken zijn geweest bij tenminste twee zware mishandelingen en mogelijk afpersing en bedreiging. Het geweld zou zijn gebruikt tegen leden van No Surrender die gedwongen werden de club in een zogeheten bad standing te verlaten. De opgepakte Ten V. trekt al jarenlang op met Kuipers en is regelmatig zijn chauffeur. Ze zijn oprichters van de Harley Davidson Club Zuid-Oost Drenthe, de voorloper van het huidige chapter Emmen van No Surrender. De afkorting HDC-ZDO staat nog op de leren No Surrender clubhesjes van deze mannen.

Kuipers

Voorman Henk Kuipers (53) van No Surrender is twee maanden geleden opgepakt. Woensdag behandelt de raadkamer van de rechtbank het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de Emmenaar langer vast te houden. Kuipers wordt verdacht van een reeks strafbare feiten, zoals afpersing en mishandeling. Op de zitting woensdagmorgen wordt daaraan de verdenking leidinggeven aan een criminele organisatie toegevoegd. Advocaat Roy van der Wal vindt dat rijkelijk laat. 'Ik vraag mij af waarom dit feit pas twee maanden na de aanhouding is toegevoegd en niet gelijk met de andere feiten. Je zou toch denken dat bijna vier jaar onderzoek voldoende tijd is om een compleet dossier gereed te hebben.' Het OM zegt dat op de zitting, die achter gesloten deuren is, de verdenking leiding geven aan een criminele organisatie wordt onderbouwd.

Geweldsdelicten

De aanhouding dinsdag van de 54-jarige Klazienavener maakt onderdeel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen No Surrender. De motorclub zou onder meer geweldsdelicten hebben gepleegd en verdovende middelen hebben gehad en verkocht. De verdachte hoort tot de kopstukken van de motorclub in Emmen. Hij zat naast Kuipers toen deze een persconferentie hield na de inval in het clubhuis van No Surrender in Emmen in januari vorig jaar.

Strafzitting zoon

Kuipers is een van de drie worldcaptains van No Surrender in Nederland. Een andere worldcaptain, Rico R. (41), is onlangs in het Zeeuwse Hulst opgepakt. Ze worden allebei verdacht leiding te geven aan een landelijk opererende criminele organisatie. De 18-jarige zoon van Kuipers, die ook lid is van No Surrender, is half november vorig jaar samen met een 20-jarige Emmenaar opgepakt op verdenking van ontvoering en openlijk geweld in Emmen. Woensdagmiddag is in die zaak een openbare pro forma-zitting in de rechtbank in Assen.

Auteur

Norma Riemersma