Burgemeesterscolumn: Hier kom ik weg

Emmen

Het is vlak voor de belangrijke wedstrijd van FC Emmen tegen De Graafschap. Bij winst kan er serieus worden gesproken over de promotie naar de Eredivisie. We zijn met een heel gezelschap gasten. Het zijn vooral deelnemers aan het ‘Praatcafé Anderstaligen’. Ze komen uit alle hoeken van de wereld. Met enthousiaste vrijwilligers leren ze beter Nederlands. Bij een werkbezoek nodig ik ze uit voor een avondje ‘Oude Meerdijk’. Voetbal verbindt. En het geeft ook weer mooie kansen op een extra taalles.

Ineens zien we op de tribune aan de overkant een groot spandoek ontrollen. Wat zal er op staan? Ongetwijfeld iets met ‘FC Emmen’. Maar dan lees ik de hele tekst: “Hier kom ik weg”. In heel grote letters. Typisch ‘Noorderlands’. Zoals een bekende taalkundige grapte: “Aan mij kan je niet horen waar ik weg kom”. De tekst is van Drent Lohues zelf. “Hier kom ik weg, hier stiet ons huus, Bliekbar kom ik daor altied weer terecht.” Ik maak een fotootje en zet hem op Twitter. Lohues reageert haast meteen: “Haha, te gek!” Dat vinden veel meer mensen. Want in het weekend hebben bijna driehonderd mensen de foto ‘gedeeld’. FC Emmen wint. Vooral in de tweede helft laat de ploeg zien echt goed te kunnen voetballen. Als het zo doorgaat, huldigen we in het voorjaar een Olympisch kampioen en een mooie Drentse voetbalploeg. Op de tribune is het een groot feest met mensen van heel verschillende komaf. Ze juichen allemaal, of je nu uit Eritrea, Syrië of Afghanistan komt. Een dag later ben ik in de Oude Dierentuin. In het Afrikahuis mag ik weer een tentoonstelling openen. Na de ontroerende ‘MH17-kraanvogels’ is de titel nu ‘Komaf’. Een aantal kunstenaars maakt een portret van bekende Drenten, waarbij hun afkomst bepalend is. De kunstenaars zijn eerst op zoek gegaan naar hun eigen afkomst. Een eenvoudige DNA-speekseltest maakt dit mogelijk. Bij binnenkomst kan je op de wereldkaart zien waar de ‘roots’ van dit gezelschap zijn. Het resultaat is verrassend. Iedereen denkt wel zo’n beetje te weten waar hij vandaan komt. Als Opa een Drent was, en als ik geboren ben in Drenthe , zal ik wel een Drent zijn. Maar DNA-onderzoek kan de sporen van eeuwen naar boven halen. En zo blijkt een kunstenaar veel minder Drents te zijn dan gedacht; zijn voorouders hebben Scandinavische en Britse wortels. Een ander heeft voorouders tot diep in Oost-Europa. Bij mijn openingswoord haal ik dit onderzoek nog maar eens aan. ‘Afkomst’ is betrekkelijk. Veel Drenten kennen voorouders uit alle windhoeken van Europa. Als we het hebben over ‘eigen volk’, is het dus al snel onduidelijk over welk volk we het hebben. Nederlanders komen van oorsprong uit alle windhoeken van de wereld. “De Nederlandse identiteit bestaat niet”, zei onze Koningin al. Dat geeft niet, want het gaat niet over volken, maar over mensen. En al die mensen zijn de moeite waard. Ongeacht waar ze ‘weg komen’. Kom ze bekijken: de geschilderde ‘Drenten’ van verschillende komaf. Tot en met 25 maart in Het Afrikahuis. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie