Achter 42 lege voordeuren in Coevorden

COEVORDEN

Ysbrand van der Weide geeft donderdag 22 februari vanaf 19.30 uur in de voormalige Coevorder synagoge de lezing Achter 42 lege voordeuren.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden bijna alle Joodse Coevordenaren uit hun huis gehaald en naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. In één nacht werden 42 voordeuren in Coevorden gesloten en bleven de woningen leeg achter. Ysbrand van der Weide is aangesloten bij de Coevorder historische vereniging. Hij gaat tijdens de lezing in op de geschiedenis van de Joodse bevolking in Coevorden. Ook bespreekt hij het bestaan en de huizen van deze mensen. Van de ongeveer 140 Joodse Coevordenaren overleefden slechts veertien de Tweede Wereldoorlog. Vrienden van de Stichting Synagoge Coevorden - en zij die op 22 februari vriend worden - betalen geen entreekosten. Andere bezoekers betalen 5 euro om de lezing in Coevorden centrum bij te wonen. Bekijk ook www.synagoge-coevorden.nl.

Auteur

Redactie