NSP Adviesgroep maar wat blij met Jan Stoffers (74)

EMMEN

Het 75-jarige Emmer bedrijf NSP Adviesgroep heeft de één jaar jongere Jan Stoffers nog altijd op de loonlijst staan. De Emmenaar wil in de late herfst van zijn werkzame leven nog altijd niet aan stoppen denken.

Door Kristian Elders Allrounder Stoffers is een zeer gewaardeerde administratieve kracht bij de zaak aan de Boslaan in de Emmer wijk Emmerschans. Hij neemt op routine de specialisten van het bedrijf werk uit handen en voert bijvoorbeeld verzekeringspolissen in. Normaliter drie dagen per week, maar Stoffers draait zijn hand niet om voor een volledige werkweek. Vlak bij de velden van voetbalvereniging EHS’85 is de zeventiger alweer sinds 2000 in dienst. Ronald Ploeg (52) is samen met zijn kompaan Jorgos Stamou (56) directeur van de overkoepelende adviesgroep. Onder de vlag van NSP Adviesgroep vallen ondernemingen op het gebied van juridische dienstverlening, verzekeringen, makelaardij, conflictbemiddeling en loonadministratie voor bedrijven. Er werken achttien mensen. In totaal staan zo’n 450 bedrijven en bijna 5000 gezinnen op de klantenlijst. Ploeg werd in 1994 aandeelhouder van de adviesgroep, die in 1943 werd opgericht door Egbert Nannen. Hij overleed in 1974 en zijn zoon Henk zette het bedrijf voort als verzekeringskantoor. “De letter N in de bedrijfsnaam is vanwege die achternaam”, verduidelijkt Ploeg. “Henk ging in 2014 met pensioen, maar de N blijft gehandhaafd. We gaan de honderd jaar als bedrijf zeker halen. We mailden de historie van het kantoor naar onze relaties. De mailbox zat de volgende morgen vol met reacties en er werden bloemen en gebak gebracht. Dat doet ons goed.”

Eigen bedrijf

De geboren Nieuw-Weerdinger Stoffers voelt zich al lange tijd een echte Emmenaar, die al zestig jaar in de verzekeringen werkzaam is. In het verleden had hij samen met zijn vrouw een eigen bedrijf: Stoffers Verzekeringen. “Gelukkig kwam mijn huidige werkgever op mijn pad. Ik werd benaderd door Jorgos Stamou. Samen met ons huwelijk, de kinderen, kleinkinderen en dat ik gestopt ben met roken is de switch naar NSP Adviesgroep heel belangrijk geweest in mijn leven. En dat zeg ik niet omdat Ronald nu tegenover mij zit”, lacht Stoffers. Ploeg: “Jouw eerste jaar hier was niet makkelijk, Jan. Je moest wennen aan het systeem en aan de collega’s.” Stoffers: “Eerst was ik stil en bleef op de achtergrond, maar dat is gelukkig veranderd.” Ploeg: “Je blijft jezelf ontwikkelen en je bent altijd opgewekt. Je draait goed mee. Tussen de oren en ook fysiek zit het gewoon goed.” Stoffers heeft zich dus aangepast en ging ‘gewoon door’. Dat zijn karaktereigenschappen van de sportieve Stoffers, die nog altijd twee keer per week lopend naar de sportschool gaat. De oud-voetballer van het Emmer Drenthina en ook Sleen (za.) krijgt vaak de vraag waarom hij nog altijd werkt. “Je lijkt wel gek, wordt er dan gezegd. Dat is goed bedoeld, maar ik heb nog altijd veel plezier in mijn werk. Door mijn werk blijf ik scherp. En vergeet niet dat een kwart van mijn leeftijdsgenoten al is overleden.” Ooit zei Stoffers tegen zijn vrouw dat hij na zijn werkzame leven in dienst van zijn vroegere eigen bedrijf direct zou stoppen op 65-jarige leeftijd, maar hoe anders is het gelopen. “Aanvankelijk zou ik alle dagen gaan biljarten, maar daar is niets van gekomen.” Stoffers doet in zijn vrije tijd wel aan pianospelen en schilderen. Voor een oud-collega - destijds zwanger - maakte hij twee jaar geleden een schilderij en dat kunstwerk prijkt nog altijd aan de muur in haar woonkamer.

Lunch

De bijzondere mijlpaal van het rasechte Emmer bedrijf werd vorige week gevierd tijdens een lunch in het Emmer Hotel ten Cate. Alle medewerkers gaan in april een weekend samen weg. Waar in Nederland is nog een verrassing. “Dubai gaat dus niet door”, grapt Stoffers. Hij weet goed dat aan alles een einde komt. Directeur Ronald Ploeg ziet op tegen het moment om Stoffers te moeten vertellen dat het mooi is geweest. “Ik weet dat ik zijn hart breek, maar de eerste vijf jaar zit het zeker nog goed voor Jan. Gezien de ontwikkelingen in onze vakgebieden is het over tien jaar wel een ander verhaal, verwacht ik.” Juridisch medewerker Sandra Groote (43) uit Klazienaveen omschrijft Jan Stoffers als een unieke collega. “Jan is altijd zó lief. Van hem verwacht je geen ergernis. Jan is ook nooit boos of humeurig. Hij is een topper en hoort bij ons.”

Auteur

Redactie