Geert Eling: ‘Suiker is langer houdbaar’

EMMEN

Emmenaar Geert Eling deed mee aan de wedstrijd TT Event Culinair in Assen met een kunstwerk geheel gemaakt van suiker. Hij won er de eerste prijs.

Door Anna Sophie Bakker Eling (35) woont in de Emmer wijk Emmermeer en is in zijn woonplaats kok bij het Hampshire Hotel. Het TT Event Culinair was vorige week in de Drentse hoofdstad. Voor het tweede jaar op rij won de Emmer kok deze culinaire wedstrijd. Negen jaar geleden ontdekte Eling de techniek dankzij een Franse chef. Deze man gebruikte de kunstvorm voor het maken van een showstuk voor het Hampshire Hotel. “Daarna zette ik het naar mijn eigen hand en ging ik mijn eigen weg”, vertelt Eling. De kok kiest er speciaal voor om met suiker te werken in plaats van met chocola. Eling: “Suiker is langer houdbaar en houdt een mooie glans. Van chocola kun je beter bonbons maken dan een sierstuk wat weer kapot moet.” Volgens de kok duurt het lang voordat het suikerstuk klaar is en gaat er veel vrije tijd in zitten. “Sommige stukken zijn nog steeds nat.” Water wordt gemengd met poedersuiker en gelatine, waardoor er een soort suikerdeeg ontstaat. De stukken suikerdeeg worden dan weer aan elkaar geplakt met suiker. Eling geeft aan dat het net als boetseren met klei is. De kok noemt zichzelf geen kunstenaar, maar kan wel goed zijn creativiteit kwijt. “Het is heel anders dan wat ik normaal doe.”

Veel connecties

De Emmenaar vertelt dat hij op een gegeven moment zijn werk aan mensen wilde laten zien. Dit deed hij door mee te doen aan de wedstrijden in Assen. “Je wilt jezelf ontwikkelen en met mensen in contact komen die hetzelfde doen.” Volgens de kok is dat fijn, want hij maakt daardoor veel connecties. Eling haalt zijn inspiratie overal vandaan. “Het kan van alles zijn, maar het blijft lastig niet steeds weer op hetzelfde terug te komen.” Soms is het lastig voor hem om de kleuren goed bij elkaar te laten passen. De dertiger is namelijk al zijn hele leven kleurenblind. Het kan daardoor wel eens gebeuren dat mensen de kleuren niet bij elkaar vinden passen, maar anderen zien er weer iets kunstzinnigs in. Vaak komt de kok op dezelfde heldere kleuren uit. “Het is een gevoel waar veel geluk bij komt kijken”, zegt hij dan ook.

Oosters meisje

Dit jaar heeft Geert Eling ervoor gekozen iets heel anders te maken dan dat hij normaal doet. Het is een oosters meisje met een paraplu. Het suikerstuk is de komende weken te bewonderen in de galerie van Ingo Leth in de oude dierentuin. Daar is Eling erg blij mee. “Zo komt deze manier van kunst meer onder de aandacht en ik hoop dat mensen geïnspireerd raken om ook aan de slag te gaan.”

Auteur

Redactie