Gebed zonder end

EMMEN

De Vrije Baptistengemeente Emmen organiseert vanaf zondag 18 februari voor de vijfde keer de 'gebedsmarathon' in het Hampshire hotel. Veertig dagen lang dag en nacht bidden.

Door Vincent Trechsel Vier jaar geleden organiseerde de gemeente voor het eerst een gebedsmarathon om als gemeente een periode dag en nacht te bidden. Dat bidden ging op allerlei manieren, in verschillend ingerichte gebedshoeken. In de twee jaar erna kwamen er nieuwe vormen en gebedsonderwerpen bij. Dit stimuleerde de komst naar de gebedsruimte enorm, en bevorderde het marathonbidden tot vier weken. Een gewaagde stap want de ‘gebedsketting’ mocht niet onderbroken worden. Door grootse belangstelling durft de gemeente het aan nu aangesloten reeks van veertig dagen op te zetten. Het bidden gebeurt in aanloop naar en de voorbereiding op Pasen, wanneer het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus wordt herdacht. “De Brinkzaal in het Hampshire hotel wordt ingericht als gebedsruimte, met diverse stands en plekken om persoonlijk, op een ingetogen manier te bidden en om in alle rust en stilte na te denken en met God te zijn”, vertelt Jan Stoorvogel, voorganger van de vrije baptisten. “Er is een enorme variatie aan gebedsvormen en onderwerpen, zodat een uurtje bidden zo voorbij is”, zegt hij met een knipoog. Gebeden wordt voor de scholen en kerken in Emmen, de inwoners, de zieken, verplegend personeel en artsen, bewoners van bejaardentehuizen en voor persoonlijke dingen zoals gezin en familie. Organisaties buiten Emmen komen ook aan de orde, zoals stichting Compassion, een christelijke organisatie die het mogelijk maakt kinderen op afstand te 'adopteren'. Ook in de stille nachtelijke uurtjes zijn er mensen aan het bidden. Jan Stoorvogel, waarom veertig dagen bidden? “In de eerste plaats zeggen we dat gebed de motor is van de gemeente. Er gaat kracht van uit. We lezen in de Bijbel dat steeds wanneer God bijzondere dingen gaat doen Hij er vaak veertig dagen voor neemt. Omdat we ook willen dat er opmerkelijke zegenrijke ontwikkelingen in Emmen en omgeving gaan plaatsvinden, zowel persoonlijk als in het algemeen, passen we juist deze tijdsinterval toe.” Er zijn ook mensen die moeten werken. “Sommigen komen een uur bidden voor of nadat ze naar hun werk gaan. Soms komen er hele gezinnen, maar ook groepen kinderen zie ik langs de stands gaan wanneer ze vrij zijn van school.” Wat doet zo’n gebedsmarathon met mensen? “In de eerste plaats is dit voor jezelf een enorme verrijking, omdat je hier tot rust mag komen in dit gejaagde bestaan, maar ook zien we mensen veranderen en we geloven dat dit komt door de aanwezigheid van een bijzondere kracht. Veel mensen onderschatten dit of geloven niet in Jezus. Maar wij zien elke keer weer hoe mensen door de kracht van Zijn Geest veranderen, herstellen en stappen zetten die hun levens enorm veranderen.” Is deze marathon voor iedereen? “Natuurlijk. Je mag zonder opgave meedoen met de zang- en muziekavonden, gewoon om te luisteren, mee te doen, of om het te beleven. Er zijn overdenkingen, getuigenissen van mensen en veel meer. Voor meer info kunnen mensen mail naar info@vbemmen.nl onder vermelding van ‘gebedsmarathon’.”

Auteur

Redactie