Grootmeestertitel doel van Johannes van der Wal (65)

COEVORDEN

Johannes van der Wal uit Coevorden is 65 jaar is vaak te vinden in sportschool Kokoro. Eigenaar Jenne Dekker legde Johannes vast op de gevoelige plaat. Lees meer over hem in deze Sportpraat.

Welk werk doe je? “Ik ben muziekdocent bij het Vechtdal College in Hardenberg. Daarvoor heb ik muziekles gegeven aan leerlingen van muziekscholen en kinderen van basisscholen. Verder ben ik ben consulent muziek geweest voor de provincie Drenthe.” Welke sport beoefen je en bij welke vereniging? “Goju ryu karate bij sportschool Kokoro in Coevorden.” Wat maakt deze sport zo leuk? “Je kunt je zowel fysiek als mentaal blijven ontwikkelen in deze sport. Altijd is er weer iets nieuws om te verbeteren aan oefeningen en tijdens trainingen.” In welk team sport je? “Het wedstrijdteam van Kokoro.” Wat is het mooiste aan dit team? “Het team bestaat uit beginnende karateka’s tot aan leraren. Dit betekent dat ik train en les geef op alle niveaus. Zelf doe ik wedstrijden in kata’s. Dat zijn schijngevechten met meerdere tegenstanders. Verder ben ik sparringpartner voor de leden.” Op welk niveau sport je? “Ik ben leraar en heb mijn derde dan gehaald in 2015.” Waarom sport je bij jouw club? “In 1979 ben ik begonnen bij Joop Reilman uit Emmen. Later ben ik gaan trainen bij Jenne Dekker (leraar in Coevorden, red.) en dat doe ik nu nog altijd. De lessen zijn zeer gevarieerd en plezierig. Alle aspecten van het karate komen aan bod en je hebt de mogelijkheid om jouw eigen weg als leraar te ontwikkelen.” Hoe vaak train je per week? “Twee keer per week in de sportschool en verder bijna elke dag thuis.” Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het? “Mijn laatste wedstrijd was medio november vorig jaar in Dalfsen. De eerste helft ging goed, maar de tweede mislukte. Helaas viel ik niet in de prijzen.” Gloriemoment? “Hoogtepunt is nog altijd het behalen van de eerste zwarte band. Dat was in 1990 in Enschede na tien jaar trainen.” Wat wil je nog bereiken in jouw sport? “Mijn doel is uiteindelijk het behalen van de grootmeestertitel: de vijfde dan.” Grootste blunder? “In 2000 raakte ik overspannend en stopte destijds met trainen. Pas na zes jaar heb ik karate weer opgepakt. Dat spijt me nog steeds.” Wie is jouw grote voorbeeld? “Joop Reilman heeft me enthousiast voor het karate gemaakt. Mijn voorbeeld is Jenne Dekker, die grootmeester zevende dan is.” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Het theater bezoeken en fietsen, samen met mijn vrouw. Verder conditietraining op de racefiets en training in karate.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “De zelfverdedigingssport karate kun je op elke leeftijd beoefenen. Ik ben pas op mijn 25e begonnen en dankzij het trainen gaat het nog steeds goed. Door dit te doen wil ik, naast het plezier in deze sport, een voorbeeld proberen te zijn voor iedereen.”

Meedoen

Ook meedoen aan onze rubriek Sportpraat? Stuur een verzoek naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie