Vriendschap is kracht van bridgers Tim Wubbels en Jan Derks

EMMEN

Tim Wubbels en Jan Derks uit Emmen zijn als paar Drents kampioen in de parencompetitie hoofdklasse, A-lijn. Dat is een primeur voor de twee ervaren leden van de Emmer Bridge Vereniging.

Door Kristian Elders Het provinciaal kampioenschap werd vorige week beslist in het Emmer Brinkenhoes. In totaal deden 21 paren mee in de A-lijn en tien paren in de beginnerspoule B-lijn. De Emmense Ina Hovius en Alice Hoefsloot uit Gasselte werden tweede op gepaste afstand van Wubbels (53) en Derks (55), die een gemiddelde scoorden van 60,68 procent. Hovius en Hoefsloot - zij kwamen tot een gemiddelde van 55,72 procent - zijn nog altijd in de race voor promotie en nemen het op tegen alle nummers twee van de overige districten in Nederland. In de hoofdklasse maakten Trijnie en Henk Kloeze uit Schoonebeek het podium compleet met een gemiddelde van 55,36 procent. Vlak na het maken van de foto voor deze krant kijkt Jan Derks tevreden in het rond in het Emmer horecacentrum De Rietplas. De eigenaar van Bridgeschool Drenthe kreeg er als begeleider vrijdag een groep bridgers over de vloer. Eén van de aanwezigen was oud-wethouder Geert Roeles van de gemeente Coevorden. “Vrienden verklaarden me acht jaar geleden bij de start van het bedrijf voor gek en mijn moeder sliep er nachten niet van, maar ik heb zeker geen klagen”, zegt een tevreden Derks aan de boorden van de Kleine Rietplas. Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. De eigen bridgeschool geeft Derks veel energie. “Het mooiste is dat ik mensen zie genieten en dat zijn ook tachtigers, die langskomen om deze sport te leren. Prachtig om te zien hoe zij zich ontwikkelen.”

Majoor

De denksport bridge - vooral populair onder 55-plussers - verdwijnt nooit meer uit het leven van de sportieveling, die is opgegroeid met onder meer de kaartspellen klaverjassen en jokeren. Tijdens zijn militaire dienst leerde de geboren en getogen Emmenaar het bridgespel van een majoor, die ‘s avonds les gaf. Eind jaren tachtig keerde Derks terug in de Vlinderstad, waar hij een cursus bridge volgde. Hij werd lid van en speelde als jong broekie competitie namens de toenmalige vereniging Tot Ons Genoegen: een van de voorlopers van de Emmer Bridge Vereniging. Derks heeft het bridgen sindsdien nooit meer los kunnen laten. De bridger is ook educatief bezig, want hij gaf enige jaren geleden als keuzevak les in jeugdbridge aan kinderen van de Emmer basisschool De Lisdodde. Wel blijft het lastig om groepen kinderen of jeugd echt enthousiast te maken voor de denksport. Waarom dat zo is? Derks krijgt de vinger er niet echt achter.

Maatje

Wat hij wél weet is dat Wubbels al ruim twintig jaar zijn maatje is om een duo te vormen. De oud-Stadskanaalster Wubbels liep ooit eens stage bij Honeywell in Emmen, waar hij het bridgen leerde van collega’s op de werkvloer. De chemie tussen Wubbels en Derks is goed. “De vriendschap is onze kracht, want we kennen elkaar al zo lang. En tijdens het spel moet je niet gaan mopperen”, vertelt Derks. “Dat moet je leren. Ik kan soms emotioneel reageren tijdens een spel, maar Tim blijft altijd rustig. Daarom vullen we elkaar goed aan. Bridge is een combinatie van pokeren, bluffen, gokken en spanning. Elk spel bij bridge is anders. Wat wil je nog meer? Ik blijf deze sport tot aan mijn dood doen. De combinatie van gezelligheid en competitie maakt bridge voor mij dé denksport. Ik kan ook schaken en dammen, maar die denksporten beoefen je alleen. Bridgen doen we samen en dat is fantastisch. ” Wubbels en Derks hebben zich door de eindzege geplaatst voor de tweede divisie en daarmee het kampioenschap van Noord-Nederland, maar zij willen ook echt de tijd nemen om klaar te zijn voor dat veel hogere niveau dan de hoofdklasse. “Er zit een kans in dat we daarom onze deelname uitstellen.” De volledige eindstand van de hoofdklasse staat op www.nbbclubsites.nl/club/13007/districtsuitslagen (klik op districtsparen, red.).

Auteur

Redactie