Treant-ziekenhuizen schrappen 93 banen

Emmen

De ziekenhuizen van de Treant Zorggroep in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen moeten 93 banen schrappen. Dat kan zonder gedwongen ontslagen, verwacht het bestuur. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Omdat de ziekenhuispoot van Treant al enkele jaren verlies lijdt moet de organisatie zo’n vijftien miljoen euro bezuinigen. Dat gebeurt onder meer door formatieplaatsen te schrappen. De 93 aangekondigde ontslagen is ongeveer 2 procent van het totaal aantal medewerkers van de ziekenhuizen. Advies gevraagd De raad van bestuur heeft de ondernemingsraden, cliëntenraden en andere interne belanghebbenden van Treant gevraagd advies te geven over de zogenoemde ombuigingsmaatregelen. Vanaf maart wil Treant er ook met externe partijen zoals de gemeenten over praten. Behandelingen concentreren In een brief aan de gemeentebesturen in de regio stelt topvrouw Carla van de Wiel dat het plan is in de toekomst behandelingen meer te concentreren. De ziekenhuizen Bethesda Hoogeveen en Refaja Stadskanaal krijgen dan vooral planbare operaties, zoals knie-operaties die van te voren worden gepland. Het Scheper Ziekenhuis Emmen wordt het centrum voor de acute en complexe ingrepen zoals dotteren na een hartinfarct. "Naast efficiënter werken en gezondere financiën, moeten de maatregelen waar Treant aan werkt bovenal zorgen voor behoud van zorg voor de regio", stelt Van de Wiel. "Uitgangspunt daarbij is en blijft dat zo’n 90 procent van alle zorg die we nu leveren de komende jaren gewoon op alle drie ziekenhuislocaties zal worden aangeboden." Niet in beton Ze stelt ook dat de concentratieplannen ‘niet in beton gegoten’ zijn. "We moeten er ook nog met de zorgverzekeraars over praten." Overigens zal het aantal behandelingen na die concentratie in Stadskanaal en Hoogeveen wat toenemen en in Emmen juist wat dalen, verwacht ze.

Auteur

Paul Abrahams