Zonnepark Lange Runde officieel geopend

BARGER-COMPASCUUM

/EMMEN - Statkraft, Europa's grootste producent van hernieuwbare energie, heeft zojuist samen met de gemeente Emmen en de provincie Drenthe Zonnepark Lange Runde officieel geopend. Het park bij Barger-Compascuum is op dit moment het grootste zonnepark in Drenthe en het grootste zonnepark dat in 2017 in Nederland is gerealiseerd. Het genereert stroom voor ongeveer vierduizend huishoudens.

"In vijf maanden tijd is het zonnepark gebouwd. We zijn er trots op bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame energie in Nederland", legt Hallvard Granheim namens Statkraft uit. Het park bestaat uit 118.200 zonnepanelen en beslaat een stuk grond van 17 hectare dat is geleased van de gemeente Emmen. Wethouder René van der Weide van de gemeente Emmen: “In december 2015 heeft de gemeenteraad van Emmen de structuurvisie 'Emmen Zonneakkers' opgesteld, gericht op het faciliteren van de ontwikkeling van duurzame energieproductie uit zonneparken. Zonnepark Lange Runde is het eerste concrete resultaat van deze structuur visie en een bewijs van de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ik ben er trots op dat één van de grootste zonneparken van Noord-Nederland in de gemeente Emmen ligt." Als onderdeel van het zonnepark staat een veertien meter grote container - voor opslag - die door acht kinderen van de St. Theresiaschool in Barger-Compascuum met graffiti is bespoten. Duurzaamheid en zonne-energie waren op die basisschool lesonderdelen, die als kunstvorm toegepast moesten worden op de container. De Emmense Karin Siebring - begin dit jaar met haar Ka's Design genomineerd voor de Emmer Cultuurprijs - werd door de gemeente Emmen en Statkraft naar voren geschoven om de kinderen te begeleiden. Met hen bedacht ze een ontwerp en maakte ze het uiteindelijke graffitiwerk. Siebring: "De naam van ons project heet Bargergie, bedacht door Joey - één van de leerlingen." Statkraft Statkraft bestaat 120 jaar en is uitgegroeid van een nationaal Noors waterkracht bedrijf tot Europa's grootste producent van hernieuwbare energie waaronder waterkracht, windenergie, zonne-energie, gasgestookte stroom en stadsverwarming. Statkraft is een wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van energiemarkten. Het bedrijf heeft 3.800 medewerkers in zestien landen. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Amsterdam.

Auteur

Redactie