Nachtwacht naar Emmen

EMMEN

Wereldberoemde kunstwerken zoals de Nachtwacht zijn binnenkort in Emmen te bewonderen. En wel als lesonderdeel op basisscholen. Het Rijksmuseum komt deze kant op voor een kennismaking.

Het Rijksmuseum juicht het toe dat leerlingen het museum bezoeken en kennis maken met de Nederlandse culturele erfenis. Op educatief gebied heeft het ‘Rijks’ een ruim aanbod voor scholen. En dus haalt de Emmer stichting De Kunstbeweging het Rijksmuseum naar Emmen. Scholen kunnen kiezen uit een aanbod van rondleidingen en workshops. Daarnaast opent het museum ook virtueel haar deuren. Het museum biedt de Emmer basisscholen digitaal lesmateriaal aan, volledig gefocust op het museum en het werk dat daarin hangt. Zo ontwikkelde het museum de ‘Rijksstudio’. Een educatief project waarmee beroemde werken zoals de Nachtwacht of Marten Soolmans en Oopjen Coppit digitaal in de klas worden gebracht.

Basisschool

Op 7 februari komt Sander Daams van het Rijksmuseum naar Emmen om leerkrachten van de basisscholen te inspireren en kennis te laten maken met de mogelijkheden en toepassingen in de klas. Hoe kun je met leerlingen naar kunst kijken en over kunst praten? Daams: “Wij nemen de wens van scholen die hun leerlingen op een laagdrempelige manier kennis willen laten maken met de wereldberoemde museumstukken heel serieus.” De Kunstbeweging probeert op meerdere manieren de cultuureducatie in de gemeente Emmen te verhogen. De stichting organiseert bijvoorbeeld ook netwerkavonden met culturele inslag voor het primaire onderwijs. De netwerkbijeenkomst op woensdag 7 februari gaat over het culturele erfgoed van Emmen, waar Sander Daams van het Rijksmuseum ook bij aanwezig is. Wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen gaat de avond officieel openen.

Onderwijs

De Emmer basisscholen mochten de afgelopen weken een wensenlijst maken die de wethouder die avond onder ogen krijgt. Mensen uit het onderwijs die zich willen laten informeren over de Rijksstudio, kunnen zich opgeven via info@dekunstbeweging.nl, onder vermelding van ICC-netwerkbijeenkomst. Cijfers, data en rugnummers zoals de naam en de naam van de school zijn gewenst, laat De Kunstbeweging weten. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.15 uur.

Auteur

Redactie