Chögyal Trizin: ‘Respect voor levende wezens’

EMMEN/DALEN

Akka’s Ganzenparadijs uit Dalen heeft de stadsboerderij in de oude dierentuin overgenomen van de Emmer Zorgboerderij De Hooimijt. Het is nu een opvangcentrum voor oude en geredde dieren.

Door Anna Sophie Bakker Voorzitter Chögyal Trizin woont in Dalen, waar hij een groot opvangcentrum heeft: Akka’s Ganzenparadijs. Deze landelijke organisatie runt het opvangcentrum met enkel vrijwilligers en is afhankelijk van donaties. Sinds zaterdag vestigen de ganzenhoeder en zijn stichting zich ook in Emmen, in het zo gedoopte Rensenpark. De opzet van de kinderboerderij zal onder de nieuwe eigenaar niet veel veranderen ten opzichte van de vorige. Enerzijds wordt de stadsboerderij een opvangcentrum voor dieren die het nodig hebben, anderzijds een bewustwordingscentrum voor mensen. Eigenaar Trizin: “We zijn heel blij dat we nog meer dieren opvang kunnen bieden en tegelijkertijd bezoekers van informatie kunnen voorzien. De dieren zijn vaak gered van de slacht of de bio-industrie en zijn mishandeld of verwaarloosd.”

Bio-industrie

De organisatie heeft ook de dierenambulance vanuit Stichting DAR tot zijn beschikking. Trizin laat weten dat de dierenambulance veel oproepen krijgt over ernstig mishandelde en verwaarloosde dieren. “We zijn daarom erg blij met onze centrale plek, in het centrum.” In de stadsboerderij zijn onder meer ex-legkippen opgevangen die volgens Trizin uit afschuwelijke omstandigheden komen. De eigenaar geeft aan dat het daarom belangrijk is dat mensen hierover worden geïnformeerd. “Mensen moeten zien waar dieren vandaan komen en in welke staat ze verkeren door de bio-industrie.”

Ziektes

Er is voor bezoekers de mogelijkheid om voorlichting te krijgen over het nemen van een huisdier en wat daar allemaal bij komt kijken. Het kostenplaatje en de informatie over ziektes van dieren is hier een onderdeel van. Trizin: “We willen mensen niet ontmoedigen, maar wel bewust laten worden waar ze aan beginnen. Er bestaat hier ook de mogelijkheid om een dier financieel te ondersteunen. Deze blijft dan wel in het opvangcentrum, alleen de adoptie-eigenaar betaalt dan zijn voer en andere kosten voor het onderhoud.” Voorzitter Chögyal Trizin is een boeddhist, die aangeeft dat de mens respectvol met andere levens om moet gaan en hier alles aan moet doen. “We komen allemaal van een moeder en willen allemaal maar één ding. Iedereen wil gelukkig zijn, of we nou een mens, vlieg, geit of giraf zijn.” Hij vindt het dan ook heel fijn dat hij door middel van het opvangcentrum de kans krijgt nog meer in deze behoefte te voorzien.

Stadsboerderij

De oude dierentuin was al bekend terrein voor Trizin voordat hij de stadsboerderij overnam. De voorzitter kende de vorige eigenaar goed en wist dat deze wilde stoppen. Na jaren leiding geven aan het ganzenparadijs in Dalen, kan de organisatie er ook nog wel een dierenparadijs bij runnen. Trizin is positief over de toekomst: “Het is voor ons niet iets nieuws, waardoor ik denk dat we erin gaan slagen.”

Auteur

Redactie