Verscherpte winterregeling voor buitenslapers

EMMEN

Volgens de weersvoorspellingen blijft de gevoelstemperatuur de komende dagen onder de -10 graden. Daarom stelt GGD Drenthe een verscherpte winterregeling in.

De regeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en slechtbehuisden gezondheidsrisico’s oplopen door de kou. Er werken allerlei zorgorganisaties mee aan de winterregeling: de OGGz-netwerken, politie, het Leger des Heils en Kommarin, de GGZ, VNN, het Maatschappelijk werk en Promens Care. Met de strenge vorst zijn zij extra alert op mensen die geen warme plek hebben om te overnachten. Voor deze mensen wordt opvang geregeld. “Mensen die op straat leven of in een slechte woning verblijven kunnen tijdens deze koude periode terecht in de opvang het Leger des Heils in Emmen”, aldus Jolanda Froeling, voorzitter OGGz-netwerk. In Drenthe is bekend dat er mensen wonen in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op gas en elektra. Zij zijn lastiger in de gaten te houden dan daklozen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat. Inwoners die weten dat iemand buiten slaapt of in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, worden opgeroepen om dit te melden via 0900-3722722.

Auteur

Redactie