Kraanvogelexpositie naar Beeld en Geluid

EMMEN

De expositie met gevouwen kraanvogels - ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de MH17-vliegtuigramp - verhuist binnenkort naar Beeld en Geluid in Hilversum. Dat maakt initiatiefneemster Tjitske Dijkstra vandaag bekend.

De expositie - die Dijkstra met kunstenaar Ingo Leth opzette - trok in korte tijd bijna 34.000 mensen, die tijdens een bezoek 298.000 origami kraanvogels konden bewonderen. Dat zijn er duizend voor elk slachtoffer van de ramp. De expositie opent in Hilversum op 17 juli - een jaar na de opening van de expositie in het Afrikahuis in Emmen en dus exact vier jaar na de ramp zelf. Dijkstra heeft dit initiatief destijds opgezet omdat haar vriendin en collega Hieke Raap bij de vliegramp is omgekomen. Omdat de duizend kraanvogels die Dijkstra samen met haar leerlingen - zij is docent - wilde vouwen binnen twee weken gevouwen waren, besloot de klas door te gaan tot 298.000. Duizend voor ieder slachtoffer, met hulp van heel de wereld. Opdat zoiets nooit meer gebeurt.

Auteur

Redactie