Cynthia Jagt: 'Ren, eet, feest én geniet'

ERICA/KLAZIENAVEEN

De 28-jarige Cynthia Jagt werkt - na het toerisme en de horeca - twee jaar voor de overheid. Zij woont op Erica en zet zich in voor het Drenthe Loopfestijn op 26 mei. Lees meer in deze Sportpraat.

Welk vrijwilligerswerk verricht jij voor het Drenthe Loopfestijn? “Ik heb een bestuursfunctie binnen de Stichting Marathon Zuid-Oost Drenthe. Deze stichting organiseert jaarlijks het Drenthe Loopfestijn.” Uit welke werkzaamheden bestaan jouw taken precies? “Ik verzorg de marketing en communicatie voor het Drenthe Loopfestijn. Zo verstuur ik bijvoorbeeld persberichten, zorg ik dat er voor ons evenement geadverteerd wordt, organiseer ik de jaarlijkse sponsorborrel en - niet onbelangrijk - onderhoud ik onze sociale mediakanalen.” Waarom startte je met dit vrijwilligerswerk? “Tijdens mijn studie Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) heb ik veel evenementenorganisatie gehad. Dit vond ik zó leuk om te doen. Toen ik na mijn studie aan het werk ging, was er van evenementenorganisatie weinig sprake meer, tot het Drenthe Loopfestijn op mijn pad kwam. Ik woonde een vergadering bij en werd meteen enthousiast. Dat was vier jaar geleden.” Welke voldoening haal jij uit jouw vrijwilligerswerk voor het Drenthe Loopfestijn? “Ons bestuur bestaat uit acht personen, maar op 26 mei zijn er ongeveer 200 vrijwilligers op de been. Samen maken we er ieder jaar weer een prachtig evenement van. Zonder deze vrijwilligers lukt dit niet. Het geeft voldoening om na een intensieve voorbereiding van negen maanden ieder jaar weer een topevenement neer te zetten.” Welke categorieën vallen onder het Drenthe Loopfestijn? “Dit jaar organiseren we de halve marathon (tevens Noord Nederlands Kampioenschap, red.), een 10 kilometer run (tevens Drents Kampioenschap), de 4 mijl en een kidsrun.” Waarom zet jij je graag in voor het bestuur? “Omdat we met een mooie club mensen ieder jaar weer een mooi evenement neerzetten. Iedereen werkt er keihard voor en ik vind het tof dat ik een bijdrage mag leveren aan de organisatie ervan.” Wat hebben jullie al bereikt als bestuur? “We bereiken op 26 mei de 35e editie van het Drenthe Loopfestijn. Dat is een jubileum!” Wat wil je nog bereiken met de organisatie? “Het is fantastisch om te zien dat jong en oud - nationale en internationale lopers - jaarlijks aan de start staan. Dat mensen van over de hele wereld naar Klazienaveen komen om hier een wedstrijd te lopen is prachtig. Toch denk ik dat we wat bekendheid betreft nog kunnen groeien. Het is lastig om tussen alle hardloopwedstrijden in Nederland op te vallen, maar dat is voor mij ook juist de uitdaging.” Waar hebben jullie van geleerd als bestuur? “Dat het belangrijk is om samen te werken. Een groot evenement als dit organiseer je niet als je niet samenwerkt. We zijn dan ook ontzettend blij met de samenwerking met onder meer Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen, EAC De Sperwers, HaVeKa en de gezamenlijke horeca in Klazienaveen.” Hoe zie jij de toekomst van het Drenthe Loopfestijn? “De toekomst van het Drenthe Loopfestijn is nu. We hebben dit jaar veel veranderingen doorgevoerd. Zo hebben we helaas afscheid moeten nemen van de marathon en hebben we het evenement verplaatst van de zondag naar de zaterdagavond. In de toekomst blijft het Drenthe Loopfestijn het kwalitatief sterke loopevenement dat het nu is. Uiteraard hopen we dat het aantal deelnemers blijft groeien. Het is immers de loper waarvoor we dit evenement organiseren.” Waarom past het Drenthe Loopfestijn bij Klazienaveen? “Dit jaar organiseren we dit evenement voor de 35e keer. Het Drenthe Loopfestijn leeft dus in Klazienaveen. Dit zie je niet alleen terug in het aantal lokale lopers, maar ook in het aantal vrijwilligers dat ons ieder jaar weer helpt er een mooie dag van te maken. Daarnaast wordt Klazienaveen natuurlijk niet voor niets het sportdorp van de gemeente Emmen genoemd. Ons loopevenement past hier perfect bij.” Hoe bereiden jullie de hardlopers voor op het Drenthe Loopfestijn? “Dit jaar organiseert Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen voor de zestiende keer hardloopclinics. In februari starten de clinics voor de 4 mijl en in maart starten de clinics voor de halve marathon en de 10 kilometer. Voor meer informatie over deze clinics kunnen lopers terecht op www.loopclinics.info.” Wat maakt de sport hardlopen zo leuk volgens jou? “Ik ben zelf geen hardloper, dus ik zou het werkelijk niet weten. Wel zie ik jaarlijks weer al die mensen aan de start staan. Klaar om de prestatie te leveren waarvoor ze keihard getraind hebben. Mooi om te zien!” Hoe breng je graag jouw vrije tijd door? “Ik vind het leuk om met vrienden een hapje te gaan eten of te gaan borrelen. Verder kijk ik graag een goede serie, lees ik graag een goed boek en ben ik gek op reizen.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “We zoeken een secretaris! Wil jij met ons een bijdrage leveren aan de organisatie van het Drenthe Loopfestijn? Stuur dan een mail naar communicatie@drentheloopfestijn.nl. Naast het hardloopevenement vindt op 26 mei ook de tweede Jellema’s BBQ Contest plaats en sluiten we de dag af met een feest. Kom gezellig naar Klazienaveen en ren, eet, feest én geniet!” Ook meedoen aan onze rubriek Sportpraat? Stuur een verzoek naar zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie