Schilderen in Noord-Sleen voor Het Kopland

NOORD-SLEEN

/EMMEN - Het hart van Marion Mencke ligt bij kinderen. Daarom gaat de inwoonster van Noord-Sleen zich tijdens de Coevorder Open Atelier Dagen (OAD) inzetten voor Stichting Het Kopland.

Door Kristian Elders Het Kopland vangt kinderen en vrouwen op die vanwege veiligheidsredenen niet meer thuis kunnen wonen. Het Kopland heeft opvanghuizen in de Emmer wijk Bargeres om de bewoners een normaal leven te kunnen bieden, maar die woningen kunnen volgens de 56-jarige Mencke best wat kleur en vrolijkheid gebruiken. De vijftiger kan het weten, want zij liet zich ter plekke informeren door medewerkers van Het Kopland. Het is goed voor elkaar in de huizen. “Wel is het er vrij kaal en wat onpersoonlijk”, vertelt Mencke. “Daarom wil ik samen met bezoekers schilderijen maken voor de onderkomens van Het Kopland. Met de schilderijen kunnen de kamers vrolijk en spontaan worden aangekleed. De kunstwerken kunnen ook afleiding en troost geven.” De geboren Barger-Compascuumse doet al heel wat jaren mee aan de genoemde dagen en aan belangstelling in het fraaie atelier in Noord-Sleen is geen gebrek, maar zij is wars van sleur. Mencke gooit het de komende editie daarom over een andere boeg door de bezoekers de mogelijkheid te geven actief bezig te gaan met schilderen. De kunstenares laat al langere tijd tijdens schilderworkshops groepen mensen schilderen met circle painting als thema. Ervaring is volgens Mencke niet nodig bij die techniek voor jong en oud. Eenvoudig gezegd kunnen meerdere mensen – zeker ook kinderen - tegelijk aan één schilderij werken. Het eerste wat wordt gedaan is met een vorm een cirkel maken op een doek en daarna kan het schilderen beginnen. De materiaalkosten worden tijdens de Open Atelier Dagen op zaterdag 10 en zondag 11 maart deels gedekt door Rob Blom van Total Artist in Emmen. “Mensen kunnen veel meer dan ze denken”, doceert Mencke in haar eigen atelier aan huis. “Voor circle painting hoef je nooit geschilderd te hebben.”

Over de vloer

De oud-inwoonster van Emmen wil de schilderijen in maart ook naar de huizen van Het Kopland brengen. “Zes tot acht schilderijen op grote doeken moet toch kunnen”, voorspelt Mencke enthousiast. “Opnieuw tweehonderd bezoekers over de vloer hier zou leuk zijn.” De Coevorder wethouder Jeroen Huizing zet op 10 maart om 11.00 uur de eerste streek op één van de doeken in Atelier Marion Mencke. De initiatiefneemster hoopt uiteraard dat er dan al liefhebbers zijn. “En natuurlijk ook op publiciteit met een foto in de krant”, vult zij met een knipoog aan. De wethouder uit Sleen kan gerust zijn, want Mencke vraagt hem niet om een schilderij te maken. “Wel ga ik de bezoekers vertellen over het werk van Het Kopland. Ook verspreid ik folders in mijn atelier over deze stichting, die zich op Emmen en de wijde omgeving richt.” Meer informatie staat op www.oad-drenthe.nl, www.hetkopland.nl en www.marionmencke.nl.

Auteur

Redactie