Plantje tegen hartinfarct

EMMEN

Treant Zorggroep onderzoekt momenteel of het medicijn voor de behandeling van jicht ook helpt bij het voorkomen van hartinfarcten.

Samen met andere hartdokters uit Nederland en Australië onderzoeken zij bij 4500 patiënten met een vernauwing van de kransslagaders of het medicijn Colchicine beschermt tegen een hartinfarct en beroerte. Voordeel van het gebruik van het medicijn Colchicine is dat het veel goedkoper is dan het ontwikkelen van een nieuw medicijn. Daarnaast is het een natuurlijk product. Colchicine wordt gewonnen uit het krokusachtige plantje herfsttijloos dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen en op veel plekken in Europa groeit. Het effect van Colchicine is al aangetoond bij een kleine groep patiënten met hart- en vaatziekten. Om definitief te bewijzen dat het medicijn gezondheidswinst oplevert, vindt nu opnieuw internationaal onderzoek plaats. In 2021 hopen de onderzoekers het antwoord op de vraag te hebben of Colchicine daadwerkelijk helpt om hartinfarcten en beroertes te voorkomen. ZonMw (een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, red. ) stelde subsidie beschikbaar voor dit medisch wetenschappelijk onderzoek. Patiënten van Treant die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagvaten, worden aangemoedigd deel te nemen aan het onderzoek. De cardiologen nodigen gericht een aantal patiënten uit. Natuurlijk is deelname vrijwillig. Het gaat om een dubbelblind onderzoek. Dit betekent dat zowel de dokter als de patiënt niet weet of er Colchicine of een placebo wordt gebruikt. Deelname aan dit onderzoek duurt ongeveer drie jaar. Aanmelden kan via de polikliniek of via 0528-286864.

Auteur

Redactie