Eigen film in echte bios

EMMEN

Onder grote hilariteit schreden vorige week 600 scholieren feestelijk gekleed over de rode loper, ter gelegenheid van de première van hun zelfgemaakte films.

Voorafgaand aan de Oscar-uitreikingen in de Verenigde Staten werden vorige week donderdag de Esdal-Oscars uitgereikt bij de Emmer bioscoop Kinepolis. “Wie weet zien we één van de filmsterren van vandaag ooit terug op de rode loper in Amerika”, aldus Robert Frasa, manager van Kinepolis. Twee locaties van het Esdal College, Klazienaveen en Vakcollege Weerdingestraat, namen in samenwerking met De Kunstbeweging het initiatief tot een gezamenlijk filmfestival voor de derdejaars vmbo. Maar liefst acht klassen van beide locaties namen deel aan dit groots opgezette filmproject.

Opnamedagen

“De klassen produceerden onder leiding van professionele filmmakers hun eigen film”, aldus Bibian Welbergen van De Kunstbeweging. “Samen met hun mentor of docent Nederlands bedachten ze een origineel verhaal, verdeelden het in scenes en dachten na over een script, storyboard en geschikte locaties. Voorafgaand aan de opnamedagen leerden de leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. Zo kregen ze workshops acteren, grimeren en kostuums maken.” Na de filmvertoning werden in de foyer per locatie drie prijzen uitgereikt in de categorieën Beste Film, Beste Acteur en Beste Actrice.Cultuurcoördinator Jacqueline Dobben van het Esdal College in Klazienaveen vertelt: “Elk jaar hebben de leerlingen van klas 3 een CKV-week. De scholen staan dan een hele week in teken van de diverse kunstdisciplines. Leerlingen krijgen een inspirerende voorstelling te zien, volgen diverse workshops en gaan vervolgens aan de slag om een prachtig eindproduct te creëren, dat ze uitvoeren op het podium.” Dobben vervolgt: “Dit jaar hebben we gekozen voor film. Een heus optreden op het witte doek. Na lang wachten mochten ze eindelijk kijken naar het gemonteerde eindresultaat, en dat in een echte bioscoop.”

Auteur

Redactie