Ellen en Eric: Eerste aanzet tot schilderij

EMMEN

Kunstenares Ellen Kroeze en Emmenaar van het Jaar Eric van der Veen ontmoetten elkaar vorige week in Emmen voor een aanzet voor het schilderij, dat Van der Veen krijgt.

Uitbater Eric van der Veen van café Rue de la Gare in Emmen dacht even een kopje koffie te gaan drinken met Ellen Kroeze. Het werd een intensief vraaggesprek van bijna twee uur. Onderwerp: het ontleden van Eric als persoon. Wie is hij? Wat doet hij graag? Hoe is hij opgegroeid? Wat is dat met die muziek van hem? De Emmer kunstenares – die met haar Atelier Helderrood is gevestigd aan het Waanderveld – probeert zo een duidelijk beeld te krijgen van de persoon achter de Emmenaar van het Jaar. Dat deed zij vorig jaar voor het eerst, met collega kunstenaar Ingo Leth. Leth won tijdens de vuurdoop van Kroeze de verkiezing Academie Mercuur – Emmenaar van het Jaar, zoals de verkiezing voluit heet. De kunstenares en ‘De Emmenaar’ kenden elkaar toen voor de verkiezing al, iets wat deze editie niet zo was. Ellen Kroeze was dan ook benieuwd wat Van der Veen haar allemaal zou vertellen. “Ik kan me voorstellen dat hij zich eerst wat inhoudt”, zei Kroeze vooraf.

Nieuwbakken

Waar de nieuwbakken Emmenaar van het Jaar er na het winnen van de verkiezing niet veel meer uit kreeg dan: “Tja, wat moet ik zeggen?”, was dat vorige week in zijn café wel anders. Dat Kroeze een stapel A4-tjes vol vragen op tafel had gelegd, droeg daar flink aan bij. Het gesprek ging over de vroegere wens om docent te worden, de maatschappelijke functie in zijn café, vrienden in de muziekwereld, de sporadische zoektocht naar rust en nog zoveel meer. Toen de kunstenares na de koffie en het gesprek weer buiten stond, liet ze weten al een schilderij in gedachten te hebben. Van enkele elementen is ze zeker dat deze terugkeren op het doek, al kan dat gerust nog wijzigen tijdens het vereeuwigen van de nieuwe Emmenaar van het Jaar Eric van der Veen. Het maken van het schilderij neemt enkele maanden in beslag.

Auteur

Redactie