Burgemeesterscolumn: Heerlijk helder

Emmen

Het voelt na bijna veertig jaar een beetje als jeugdsentiment. Ik loop bij de universiteit in Groningen. Daar studeerde ik begin jaren tachtig Nederlands. In de kennismakingsweek leerde ik mijn huidige vrouw kennen, die toevallig ook Nederlands ging studeren. Op de trappen van het Academiegebouw maakten we na zes jaar de bekende trotse afstudeerfoto’s. Jaren later maakten we ontroerd dezelfde foto met oudste dochter Anke, die ook Nederlands studeerde. Op die foto sta ik nog veel trotser.

Nu loop ik er in een net pak, afgezet door mijn chauffeur. Als burgemeester van Emmen met van alles en nog wat bezig. Maar ‘Nederlands’ blijkt nog niet zo’n rare vooropleiding voor dit beroep. In deze week van het Nationaal Voorleesontbijt was ik al twee keer als ‘voorlezer’ aan het werk. Op het prachtig nieuwe Kindcentrum in Emmerhout mocht ik het ‘verhaal van de tijger’ voorlezen. Spannend, helemaal als er ook nog een klein tijgertje in mijn jaszak blijkt te zitten. Gelukkig loopt het goed af. Er luistert een grote groep ouders mee. Aan hen vertel ik nog maar eens het belang van goed voorlezen. Elke dag minimaal twee keer een kwartier voorlezen is van levensbelang voor kinderen (en leuk werk). Op ’t Twiespan’ maak ik een hele voorleestournee door de school. Natuurlijk hoort daar ook het gebruikelijke vraaggesprek met de burgemeester bij. De drie dochters, voetballen (Feyenoord!) en onze poes met één oog komen langs. In de Stad mijmer ik al wandelend door over de leuke schoolbezoeken. Het had niet zo heel veel gescheeld of ik was ‘meester’ geworden. Lijkt me nog steeds mooi werk. Net als ‘burgemeester’. Zo word ik even later geïntroduceerd op de studiemiddag van de universiteit. Er wordt een boekje gepresenteerd over helder schrijven door ambtenaren. En of de burgemeester daar ook wat over wil zeggen. Dat doe ik graag. Want laat ik eerlijk zijn: ik zie nog wel eens teksten voorbij komen, die wat duidelijker kunnen. Daarvoor zit ik in een landelijke stuurgroep. Die zet zich in voor meer eenvoudige taal door de overheid. De groep heet in Vlaanderen ‘Heerlijk helder’. Maar wij hebben toch maar gekozen voor ‘Direct duidelijk’. Ik laat wat anonieme tekstvoorbeelden uit Emmen voorbij komen: lange zinnen, moeilijke woorden en veel vaktermen. We zijn druk bezig om de taal vanuit het gemeentehuis makkelijker te maken. Dat doen we niet alleen voor de circa vijftien procent van de inwoners die ‘laaggeletterd’ zijn. Dat doen we voor iedereen. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die het fijn vond een moeilijke brief te krijgen. We helpen elkaar met de ‘Brievenbrigade’. Dat zijn groepen ambtenaren die elkaars brieven lezen en verbeteren. Ook u kunt ons helpen. Als u een voorbeeld heeft van een moeilijke gemeentetekst, meld het ons via gemeente@emmen.nl. Een briefje sturen kan natuurlijk ook. Wij doen ons best om zo helder mogelijk te communiceren. Dat gaat nog lang niet altijd goed, maar we doen ons best. Want zoals Einstein al zei: “Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, snap je het zelf niet goed”. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie