Muziekschool viert kwart eeuw

KLAZIENAVEEN

Muziekschool Hidding uit Klazienaveen bestaat dit jaar 25 jaar. “Een mooie mijlpaal voor onze school”, zegt de trotse eigenaar Erik Hidding.

Het begon allemaal aan de Voeghoutenstraat op de slaapkamer van Erik Hidding (47). Die kamer werd al snel te klein voor de plannen van de Klazienavener en dus verhuisde hij naar de Mercuriusbaan, anderhalve kilometer verderop, om daar in de garage verder te werken aan zijn plannen. De garage werd een leslokaal, maar door de komst van de verschillende soorten muziekinstrumenten bleek al gauw dat ook deze te klein werd.

Verbouwing

Een verbouwing was nodig met drie leslokalen als gevolg. Toen ook de verbouwde garage te klein was, verhuisde Hidding naar de Doorndistel in ‘zijn’ Klazienaveen. De school had zeven jaar nodig om uit te groeien tot dat wat het nu is. De Doorndistel is namelijk nog steeds het bezoekadres. “Mijn droom kwam uit”, vertelt Hidding. “De muziekschool kreeg zes leslokalen en een oefenruimte. Er stonden hier op een gegeven moment zoveel instrumenten. Echt prachtig!” In de herfst van 2011 – we maken een sprongetje – besloot de muziekdocent een winkel te starten, met een ruime keuze aan instrumenten en andere benodigdheden voor muzikanten. De oefenruimte ten spijt, die een nieuwe invulling kreeg. Ook hier moest meermaals aan worden verbouwd – met meer winkelruimte en twee extra leslokalen. Hidding, lachend: “Ik ben zelf met de hamer in de weer gegaan.”

Theoriespel

De muziekwinkel draait nu al 25 jaar zonder gemeentelijke subsidie en dat is zeker in deze tijd bijzonder te noemen. “Maar”, zegt Hidding trots, “we hebben het ook niet nodig.” Vorig jaar zijn de lokalen verrijkt met beeldschermen waar de lesboeken op te lezen zijn. Het voordeel is dat de leraar zelfgeschreven bladmuziek van vrijwel elk nummer op kan vragen en die via de mail naar de leerlingen kan sturen. Ook hebben we zelf een theoriespel ontwikkeld, dat het leerproces sneller bevordert. Daar ben ik heel blij mee.” Muziekschool Hidding houdt 28 januari een open dag van 10.00 tot 16.30 uur. Op deze dag kunnen geïnteresseerden vragen stellen aan de leraren en een instrument uitproberen. Leerlingen en oud-leerlingen verzorgen optredens en ook Lars van der Veen en Erik van Klinken zingen die dag een vrolijke noot mee. Cody Hidding – zoon van de muziekschooleigenaar – verzorgt een aantal mini-optredens. Hij staat in zijn genre beter bekend als Code-E en is een talentvolle dj die vorig jaar de Drentse Talentprijs Cultuur won en op diverse grote Europese feesten optrad. Muziekschool Hidding is gevestigd aan de Doorndistel 37 in Klazienaveen en te bereiken via 0591-317917.

Auteur

Redactie